Loading...

Razgovor sa književnicama Draganom Tripković i Lejlom Kalamujić / Scenariji krize u književnosti – kriza patrijarhata i feministička distopija

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

U četvrtak 16. septembra u 20 h u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije predstaviće književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković. Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

Književno veče je dio  međunarodnog projekta pod nazivom Scenariji krize i (savremena) njemačka i južnoslovenska književnost koji realizuju studijski programi za germanistiku Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu i katedra za slavistiku Univerziteta u Haleu.

Lejla Kalamujić čitaće iz svoje zbirke „Zovite me Esteban” koja je prevedena na njemački, а Dragana Tripković, čija je poezija objavljena u Haleu u prevodu na njemački, čitaće odlomke iz svojih drama.

Učesnici iz Halea i Novog Sada prisustvovaće virtuelno književnoj večeri u KIC-u 16.septembra koja će pomoći da se kroz diskusiju i razgovor sa autorkama dođe do odgovora na važna pitanja formulisana tokom zajedničkog rada, čitanja i prevođenja: u kojoj mjeri, u kom formatu i kojim žanrovima savremena književna produkcija može da odgovori na kompleksne konstelacije savremenih kriza, sasvim konkretno pogotovo kada je riječ o ženskom stvaralaštvu, krizi patrijarhata i feminističkoj distopiji.

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}