Loading...

Predstava „Nečista krv“

Nikšićko pozorište

U subotu, 18. septembra, u 20 h, na sceni Nikšićkog pozorišta povodom 18. septembra - Dana Opštine Nikšić, biće izvedena predstava „Nečista krv“, pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

Predstavu  je prema romanu Bore Stankovića režirao Jug Đorđević, dramatizaciju potpisuje Tijana Grumić, scenografiju Andreja Rondović, kostim Velimirka Damjanović, a kompozicije Julija Đorđević.

U predstavi igraju: Anđela Vlajković, Anica Petrović, Jelena Filipović, Kristina Janjić, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Radmila Đorđević, Tamara Stošić, Aleksandar Mihajlović, Ninoslav Trajković, Nenad Nedeljković, Dragan Živković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Dušan Tomiić.

„...U prvom delu predstave kroz koji se odvija uvod i zaplet upoznajemo se sa Sofkinim precima, njenim mentalnim nasleđem i, sakrivenom od zavidnih i radoznalih pogleda, raskalašnim životom njene familije nakon smrti njenog dede, hadži Trifuna, čije se godinama sticano bogatstvo bezobzirno kruni na zabavu i raspomamljujuće nestašluke.

Sofka je u devojačkim danima živa buktinja sa nesputanom karmom u kojoj je utkan amalgam nečiste krvi prethodnih generacija: prababe Cone, koja je zbog učitelja Nikolče presekla sebi vene, razvratnog dede Kavarole, kao i njegove rođene sestre Naze, koja se tri puta turčila da bi je posle udali za slugu Ristu, kako bi nekako prikrili sramotu. Tu Sofkinu čulnost, strast i neobuzdanu žudnju za milovanjem mladi Đorđević efektno dočarava u sofisticiranom erotičnom igrokazu dveju Sofki istovremeno na sceni (Jelena Filipović i Anica Petrović), što ostavlja utisak sličan pomamnoj očaranosti cara Šehrijara Šeherezadinom zavodljivošću.

Zaplet počinje efendi Mitinim povratkom sa dugogodišnjeg, stidom od siromaštva izazvanog, stranstvovanja i njegovom objavom da će prodati ne kuću već svoju jedinicu Sofku. Upečatljiva scena pakovanja Sofke u plastičnu vreću kao i bilo koje druge robe na akciji je konačno suočavanje sa životnim porazom i potonjeg mirenja sa zadatom ženskom sudbinom u kojoj se očeva odluka ne poriče.

U samom finišu dominiraju tri epski razvijene slike: scena u amamu, kao i prizori venčanja i svadbe. Klicu novog zapleta predstavlja Markov nedorečen korak ka Sofki, i efendi Mitin dolazak po novac. Epilog prvog je Markova smrt, a drugi je Tomčino otpadništvo od Sofke.

Kulminacija je ostala u mučnoj tišini, zatrpana pepelom Sofkinih pregorelih snova, po kojem ona džara pomirena sa očajanjem i kletvama budućih potomaka...”, izvod iz kritike Nebojše Cvetkovića.

Predstava se organizuje u okviru manifestacija „Septembarski dani – Nikšić 2021“ i Nikšićke kulturne scene 2021.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta od 8h – 20h. Informacije i rezervacije na telefon 069 490 198.

Poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije COVID – 19 je obavezno.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}