Loading...

Izložba „Sibile Bergeman: Fotografija“

Dvorac Petrovića

U četvrtak, 9. septembra, u 19 h, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, biće otvorena izložba „Sibile Bergeman: Fotografija“.

Izložbu će otvoriti dr Robert Veber, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Frank Baumann, direktor Goethe-Instituta i kustoskinja Frida fon Vild.

Izložba je realizovana kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici i Goethe-Institutom Srbije. Djelo Sibil Bergeman (rođ. 1941.) u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu.
Fotografije Sibil Bergeman svoj intenzitet i moć slike crpe iz sračunatog kontrasta između mode, modela i okruženja koji potiču iz različitih sfera stvarnosti.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, Matijas Flige je, između ostalog, zapisao:
„Udio koji u tome pripada Sibil Bergeman ovdje se može sažeti tek selektivno. Na slikama iz afričkih zemalja – modne fotografije i fotografije situacija – prepoznaje se sva raskoš njenih umjetničkih mogućnosti. One prikazuju ljepotu bez egzotizma, život kao pobjedu nad zatečenim okolnostima, nad svakodnevicom podvojenom između tradicionalne kulture i prodiranja globalizovanih oblika življenja. To nisu reportaže iz još uvjek otvorenog „Srca tame”, nego dijalektičke slike koje govore o hrabrosti i nadi. Uprkos svoj preciznosti, odlikuju se bezvremenošću, imaju auru daljine pod nebeskim visinama, kolorit koji ih izmešta i ujedno zahtjeva bezuslovno učešće posmatrača. To su motivi kakvi se često viđaju, ali su bili nepoznati u ovom vidu: fotografija uosjećavanja u nešto strano koje se doima kao posve blisko. Ljudi koji su ponosni i ranjivi.
Naš svijet u kome se zatiru razdaljine i u kom se već sada sve dešava sa nama i kod nas.“

Nakon zvaničnog djela otvarnanja izložbe biće stručno vođenje kroz izložbu kustoskinje Fride von Vild na njemačkom jeziku sa prevodom.

Izložba se može pogledati do 30. septembra.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}