Loading...

Otvorena izložba Predraga Peđe Miloševića u Budvi

Moderna galerija "Jovo Ivanović"

Sinoć, srijeda, 1. septembra u 20 h je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ zvanično otvorena izložba „U Pigmalionovom vrtu” umjetnika Predraga Peđe Miloševića. Na samom početku su nastupile sopran Antonia Vučinović, i Elena Jovićević na klaviru, koje su izvele kompoziciju Santa Lucia. Podsjećamo da Antonia i Elena imaju koncert u budvanskoj Modernoj galeriji večeras u 20 časova.

Izložbu je zvanično otvorila kustoskinja mr Senka Subotić: „Predrag Milošević se oslanja i  koristi u svom radu tehnološke procese starih majstora slikarstva iz doba renesanse  koje znalački  prevodi u savremen  likovni jezik. Izborom  slika  za ovu izložbu,  Peđa  nas  uvodi  u jedan prošli svjet, na kojima su prizori iz svakodnevnog života nekih davnih vremena oplemenjeni nadrealnim momentima. Glavni elementi su ljudski lik i arhitektura, koji uz tople  boje zlatne, umbre, purpururnih nijansi i finih hromatskih tonova, oslikavaju ambijente nekog  davno prošlog vremena. Naziv izložbe „U Pigmalijonovom vrtu“, alegorijski govori o osobi  koja snagom svojih osjećanja učini drugu osobu duhovno preporođenom, „oživi“ je za drugi  život, a  tako i Miloševićeve slike, oživljavaju jedan davno usnuli svijet.“

U nastavku večeri je predstavljena knjiga „Slikareva tajna“ autora Predraga Peđe Miloševića, na trgu ispred spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša“. O knjizi su govorili mr Mirjana Vukasović, Dušan Medin i autor Predrag Peđa Milošević. Dušan Medin, istraživač kulturne baštine iz Petrovca, je na samom početku dao svojevrsni prikaz knjige: „Sadržajem i strukturom, možemo reći, ova publikacija sastavljena je iz pet različitih, ali kompaktnih i za stručno izdanje ipak neophodnih cjelina: 1) od kratkog uvoda, 2) od znatno obimnijeg centralnog dijela, sastavljenog od niza većih i manjih poglavlja 3) od rječnika stručnih domaćih i stranih termina 4) popisa literature na cijeloj strani 5) dio („O autoru“), Unutrašnjost knjige, odnosno njenog centralnog dijela, na blizu 140 stranica, donosi brojne, pritom dužinom manje cjeline: tajne slikarskih mastora, uljane bolje, ulja, modifikovana ulja, smole, balzami, rastvarači, razređivači, sikativi, lakovi, aditivi, medijumi, s fokusom na ranoflamanski medijum, recepti, slijedi poglavlje bijela uljana boja, pa pomoćna sredstva, procesi slikanja i, pri kraju, posebno zanimljiva cjelina s pitanjima i praktičnim odgovorima, dok knjiga zaokružuje „zlatnim pravilima, majstorijama“, kako je zapisano, „provereno praksom i pozitivnim rezultatima u procesu slikarskog stvaranja“. Slijede upozorenja o rizicima po zdravlje, čime ovo djelo (ali i ne samo zbog toga) dobija ne uskostručni značaj, već i gotovo udžbenički, namjenjen svim zainteresovanim čitaocima, više ili manje upućenim u slikarstvo, kreativne i tehničke procese njegovog nastajanja. Dozvolite mi da primjetim da u tim tananim valerima likovne kreacije, kao i u svakoj kreaciji, ima nečeg božanskog, božanstvenog, pa čak i magičnog, zašto ne reći i alhemijskog, makar u prenesenom značenju te riječi, kojom dolazi do transformisanja materije iz jednog u drugi oblik, iz jedne u drugu formu, iz duha i pokreta u umjetničko djelo.“

Mr Mirjana Vukasović, menadžerka za programske aktivnosti opštinske ustanove Muzeji Kotor, je vodila razgovor sa umjetnikom, postavivši niz interesantnih pitanja. Kasnije se u razgovor uključila i brojna publika, kada se razvila ozbiljna diskusija o umjetnosti, metodama i tehnikama koje umjetnici u slikarstvu koriste.

Moderatorka Itana Lalović je na kraju večeri najavila da će u narednim danima umjetnik prezentovati tehnike starih majstora u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, i da će zainteresovana publika biti obavještena o terminima putem sajta i društvenih mreža JU Muzeji i galerije Budve.

JU Muzeji i galerije Budve je ovaj projekat realizovala u saradnji sa JU Grad teatar. Izložba će trajati do 20. Septembra 2021. godine.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}