Loading...

Kolašinke po drugi put najbolje

Razne lokacije

Ženska pjevačka grupa "Đude" iz Kolašina pobijedila je na međunarodnom Vokalnom etno-festivalu (VEF) u  Negotinu - gradu Stevana Stojanovića Mokranjca. VEF je renomirano regionalno takmičenje na kom učestvuju mladi izvođači - studenti i učenici etnomuzikoloških smjerova i respektabilne pjevačke grupe. Ovo je drugi put da mlade Kolašinke osvajaju prvo mjesto na istom festivalu. Inače, "Đude" su  poslednja ženska formalna grupa u Crnoj Gori koja baštini pjevanje sa sazvukom sekunde, a čine je djevojke starosti od 16 do 20 godina koje rade pri KUD-u "Mijat Mašković".

Prema riječima Davora Sedlarevića, osnivača i rukovodioca grupe, ovo je jedan od najvećih uspjeha koji se može postići na polju tradicionalnog pjevanja i dokaz je kontinuiranog i ispravnog rada. "Djevojke su kroz izvedeni program prikazale različite stilove pjevanja, a fokus je bio na nasljeđu sjevera Crne Gore. U konkurenciji 10 grupa iz Srbije, Bugarske, BIH i Crne Gore, bilo je pravo zadovoljstvo učestvovati, sticati nova iskustva i proširiti mogućnosti za umrežavanja institucija. Za Kolašin, kao mali grad, ali sa velikom tradicijom izučavanja igre i pjesme, vrlo je važan svaki pomak naprijed u svim umjetničkim i drugim djelatnostima. Težini našeg uspjeha doprinosi i činjenica da smo jedina zemlja na takmičenju koja nema etnomuzikološke obrazovne smjerove. Ovom pobjedom još jednom potvrđujemo činjenicu da je Kolašin prvi i pravi plesno-muzički centar Crne Gore i apelujemo da nam se omogući dalji razvoj kroz osnivanje odgovarajuće institucije."

Drugo mjesto u kategoriji tradicije osvojila je ŽPG FA "Vila" iz Novog Sada, a treće ŽPG Škole pjevanja Bojane Nikolić iz Beograda. "Zahvalio bih se Opštini Kolašin i Centru za kulturu Kolašin koji su podržali naš boravak u Negotinu, kao i roditeljima članica grupe i našem bivšem članu Miliću Sedlareviću koji su takođe finansijski pomogli učešće."

Žiri su činili  Zlata Marjanović, dr etnomuzikologije, Zoran Bogdanović, etnomuzikolog i Danica Krstić, student etnomuzikologije i poznati izvođač etno-muzike. Počasni gost festivala bila je Bilja Krstić iz grupe "Bistrik". Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Opština Negotin, a organizator je Kreativno udruženje "NEGO".

Kuriozitet ovogodišnjeg VEF-a je i to da je u kategoriji etno-obrada prvo mjesto pripalo Dječijoj klapi "Primorkinje" iz budvanske muzičke škole koje su nastupile online, a koje vodi Katarina Popović, tako da su sve glavne nagrade otišle u Crnu Goru.

Sledeće godine, "Đude" su u obavezi da daju cjelovečernji koncert pobjednika.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}