Loading...

Izložba “The illusion of reality” autorke Aleksandre Kokotović

Muzej i galerija Tivat

U petak, 25. juna, u 20 h, u Muzeju i galeriji Tivat biće upriličena svečana ceremonija zatvaranja izložbe autorke Aleksandre Kokotović pod nazivom “The illusion of reality”.

Aleksandra Kokotović je vizuelna umjetnica koja svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Rođena je u Sarajevu, a živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu i USA, čiji je državljanin. Diplomirala je na Accademia del Lusso. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH) i Umjetničkog udruženja Diversus Visum (DivArt). Prvu internacionalnu nagradu za slikarstvo dobila je sa 10 godina. U martu 2020 godine, izabrana je ispred  Bosne i Hercegovine, kao predstavnica na velikoj medjunarodnoj izložbi “ART CONNECTS WOMEN – Each for Equal” u Dubaiju, na kojoj je učestvovala zajedno sa 100 umjetnica iz 100 različitih zemalja svijeta. Priredila je 26 samostalnih izložbi u renomiranim institucijama, muzejima, galerijama, od kojih i samostalne izložbe na Floridi, na Havajima, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, kao i 50 grupnih žiriranih izložbi u Srbiji, Litvaniji, BiH, Poljskoj, Bugarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Priredila je i samostalne izložbe po pozivu na nekim od najvažnijih festivala umjetnosti i kulture. Izložbu “Via del Teatro” u Subotici, u cjelosti je otkupio vlasnik vinarije Zvonko Bogdan, kolekcionar Lajoš Čakanj.

O izložbi će govoriti teoretičarka i istoričarka umjetnosti Nina Milićević, dok će se ceremonija održati ispred galerije, na otvorenom. Izložba se može pogledati na prvom spratu galerije, nakon čega će biti poslužen koktel na terasi prvog sprata.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}