Loading...

Promocija Vavilonske biblioteke

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

U četvrtak, 17. juna, u 19 h, u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović” biće predstavljena nedavno osnovana umjetnička zajednicu - Vavilonska Biblioteka, koja je već objavila Tom Prvi iz Edicije „Poezija“ u kojem je prisutno preko 50 autora sa Balkana.

Cilj ove zajednice, kako kaže Katarina Sarić, glavna i odgovorna urednica, jeste povezivanje Zapadnog i Istočnog Balkana kroz poetske karavane i kolonije, koje bi uključivale razmjene među zemljama sličnih kultura i jezika, prevode, gostovanja atipična za dosadašnju tradicionalnu festivalsku regionalnu scenu.

Prošlog mjeseca, u Beogradu je organizovan i Prvi internacionalni karavan na kojem su prisustvovali autori iz Sarajeva, Beča, Beograda i Crne Gore. Održao se u nesvakidašnjoj klubskoj, kabareovskoj atmosferi kao poetsko-muzički performans u distriktu u Cetinjskoj ulici, klubu Berlin&Monro, a već ovog mjeseca, u toku je realizacija i Prve internacionalne kolonije.

Publici će se u KIC-u, 17. juna od 19 h, predstaviti pjesnici iz Temišvara, Andra Mateuca i Goran Mrakić koji je ujedno i simultani prevodilac kolonije, potom Damjan Pejović iz Beograda, urednik neobičnog fanzina AUC Zeleni Konj koji je, za ovu priliku, objavio dvojezično izdanje u kojem su uključeni prevodi na rumunski i regionalne jezike. Saradnici na projekti su, sem Vavilonske Biblioteke i AUC Zeleni Konj, Beograd-Zemun i Auăleu Performance Art Theatar, Temišvar,  čuvena underground scena, a takođe i La Punkt platforma koju uređuje Cristian Pastrsconiu i na kojoj su već objavljeni naši pjesnici čije je gostovanje u Temišvaru zakazano za početak septembra mjeseca. Kolonija je zamišljena kao dvosmjerna, a osim u Podgorici, odvijaće se i na otvorenim scenama u starom gradu Budve, pod okriljem multimedijalne zajednice Škver, koju vode Merin Smailagić i Marko Kentera. U Budvi je predviđeno scensko čitanje na ostacima Rimske bazilike, tačnije, scenario koji će takođe biti multimedijalnog sadržaja, likovnog, muzičkog i poetskog. Da dodamo kako je za specijalno izdanje fanzina koje će biti objavljeno i u časopisu Škver, poseban strip uradila Ksenija Kukalj, mlada podgorička slikarka, animatorka i grafička dizajnerka.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}