Loading...

Izložba „Missing Stories. Prinudni rad u vrijeme nacističke okupacije. Pogled umjetnika”

Moderna galerija

U utorak, 15. juna, u 20 h, u Modernoj galeriji u Podgorici, biće otvorena izložba „Missing Stories. Prinudni rad u vrijeme nacističke okupacije. Pogled umjetnika”.

Međunarodni umjetnički projekat Goethe-Instituta Beograd pod nazivom „Missing Stories. Prinudni rad u vrijeme nacističke okupacije. Pogled umjetnika” realizovan je uz podršku njemačke fondacije „Sjećanje, odgovornost, budućnost” (evz). Pet kustoskinja i kustosa (dr Tomas Elzen – Umjetničke zbirke i muzeji Augzburg: H2 – Centar za savremenu umjetnost, Augzburg; dr Sanja Kojić Mladenov – Muzej savremene umjetnosti Vojvodine, Novi Sad; Una Popović – Muzej savremene umjetnosti Beograd, Beograd; Adela Demetja – Tirana Art Lab, Tirana; Natalija Vujošević – Institut za savremenu umjetnost, Cetinje) odabralo je deset umjetnica i umjetnika iz Njemačke, Srbije, Albanije i Crne Gore da se pridruže projektu i iz umjetničke perspektive pristupe temi projekta – prinudnom radu u Trećem rajhu. Urednica prateće publikacije izložbe „Missing Stories“ je poznata književnica iz Berlina Tanja Dikers.

Tema prinudnog rada tokom nacističke okupacije nedovoljno je prisutna u kolektivnom sjećanju Balkana – malo je dokumentacije o njemu, još manje javnih događaja i rasprava na tu temu, a to tragično poglavlje evropske istorije u potpunosti je izostavljeno u udžbenicima i nastavi istorije. S druge strane, veliki broj porodica pamti sudbine svojih predaka koji su tokom okupacije bili na prinudnom radu u nacističkoj Njemačkoj, bilo u fabrikama, radnim logorima ili u poljoprivredi. Zahvaljujući tome, sudbine prinudnih radnika prisutne su i u individualnom sjećanju sadašnje generacije, a na poseban način ih doživljavaju umjetnici i intelektualci.

Umjetnice i umjetnici koji učestvuju u projektu su: Burkhard Šitni (Njemačka), Kristijan Herl (Njemačka), Aleksandar Zograf (Srbija), Milorad Mladenović (Srbija), diSTRUKTURA (Srbija), Dragan Vojvodić (Srbija), Ivan Salatić (Crna Gora), Lenka Đorojević (Crna Gora), Donika Ćina (Albanija) i Remijon Pronja (Albanija). Neki od umjetnika koji učestvuju u projektu inspiraciju za svoja djela pronašli su u iskustvima svojih predaka koji su bili prinudni radnici tokom nacističke okupacije.

U okviru međunarodne putujuće izložbe „Missing Stories”, umjetnička djela pomenutih umjetnika prikazana su u Muzeju savremene umjetnosti Beograd, Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine, a nakon izložbe u Podgorici nastavljaju put u Albaniji (Tirana) i Njemačkoj (Berlin i Augzburg).

Na izložbi u Podgorici, postavci se pridružuju dva crteža Petra Lubarde, iz ciklusa “Iz zarobljeništva”, logoraška košulja Hasene Terzić (ustupljeni ljubaznošću Narodnog muzeja Crne Gore), kao i dokumenta porodice Zarije Klikovca (ljubaznošću Ane i Feđe Klikovac).

Izložba „Missing Stories” dio je programa Podgoričko kulturno ljeto 2021. Prateći program izložbe podržao je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}