Loading...

Podgoričko kulturno ljeto počinje 12. juna

Razne lokacije

Podgoričko kulturno ljeto, tradicionalna manifestacija pod pokroviteljstvom Glavnog grada koju realizuje Sekretarijat za kulturu i sport,  počinje 12. juna i trajaće do 23. septembra. U narednih tri  mjeseca podgorička publika moći da uživa u više od 60 programa na 25 lokacija Glavnog grada. Kao i prethodnih godina, program je podijeljen u više segmenata: pozorišni, književni, muzički, filmski i segment vizuelnih umjetnosti.

Na konferenciji medijima su se obratili sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović i umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević.

Programi su nastali, kako je naglasila sekretarka Medigović, zajedničkim radom i zalaganjem javnih ustanova kulture na teritoriji Glavnog grada.

Književni segment sadrži promocije novih izdanja Narodne biblioteke Radosav Ljumović, Muzeja i galerija Podgorice i Sekretarijata za kulturu i sport, uz promocije koje se realizuju sa partnerskim institucijama. U okviru manifestacije, realizovaće se takođe programi književnog festivala Literatorija.

U okviru filmskog segmenta, sa ambasadom Amerike realizuje se Us Embassy Podgorica film festival od 16. jula do 19. jula, kod spomenika Partizanu borcu. Takođe premijerno će biti prikazan kratki film za mlade "Neću rediteljke" Dušanke Belada, u produkciji Malog ateljea Arlekin.

U okviru Podgoričkog ljeta očekuje nas heterogen likovni program, pa će se predstaviti domaći i strani autori scene vizuelnih umjetnosti. Samo neka od imena u okviru ovog segmenta su Srđan Vukčević, Driton Selmani, Ivana Radovanović, Magdalena Pavlović...Uz pokroviteljstvo Sekretarijata, realizovaće se i izložba Missing stories. Sekretarka Medigović je kao novinu programa predstavila performanse čiju produkciju pokriva Sekretarijat, posebno performans Vladimira Bjeličića - Razotkrivena priroda ili priče o radnicima i biljkama koji poslije izvođenja u botaničkim baštama Beča i Berlina, Bjeličić priprema za Podgoricu i brdo Goricu.

Takođe, Sekretarijat tradicionalno podržava festivale i manifestacije koje se realizuju na ulicama i parkovima našeg grada: Underhill, Džada film fest, festival Odakle zovem, Made in NY jazz festival, FIAT. Većina navedenih festivala zakazana je za početak mjeseca septembra.

Muzički program sastoji se od nastupa mladih crnogorskih talenata na različitim javnim prostorima Podgorice, koncerta Big benda Muzičke škole Vasa Pavić, koncerata autorskih crnogorskih bendova Glembajevi i Kuhinjazz. Na kraju, kao događaj koji će zatvoriti Podgoričko kulturno ljeto jeste koncert slovenačkog benda Laibach zakazan za 23. septembar u Podgorici.

Podgoričko kulturno ljeto biće otvoreno predstavom Gradskog pozorišta "Bajku životom pravimo", velika istorijska slikovnica, zakazano za 12. jun u 20 časova na Trgu nezavisnosti. Reprizno izvođenje zakazano je na istom mjestu sljedećeg dana u isto vrijeme.

Brošuru manifestacije Podgoričko ljeto možete preuzeti OVDJE

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}