Loading...

Knjiga dana knjižare Karver: MONOGRAFIJA: ĐELJOŠ ĐOKAJ

Knjižara Karver

Knjiga dana knjižare Karver za 13. jun 2021. godine je MONOGRAFIJA: ĐELJOŠ ĐOKAJ. Izdavač: JU Muzeji i galerije Podgorice, Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Cijena: 50 eura.

Đeljoš Đokaj, koji je ostavio trajan trag u albanskoj, crnogorskoj, jugoslovenskoj i evropskoj umjetnosti XX i XXI vijeka, apriorno je zaslužio da se na dostojan način prezentuje i valorizuje njegovo stvaralaštvo. Ovaj dug prema velikom maestru rezultirao je publikovanjem monografije posvećene njegovom životu i djelu.

On je napomenuo da je temeljitim istraživanjem i velikom posvećenošću sabran materijal za bibliografsku građu i prikupljen veliki broj, dosad, nepublikovanih umjetničkih radova (grafika, crteža, akvarela, slika) koji se nalaze u regionalnim muzejskim i akademskim zbirkama i privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike. Ovo dvojezično (crnogorsko-englesko) izdanje ima za cilj da sačuva od zaborava stvaralaštvo Đeljoša Đokaja i pruži mogućnost novim generacijama istraživača na polju umjetnosti da nastave da proučavaju i daju svoje vrijednosne stavove o njegovom respektabilnom djelu.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}