Loading...

Hommage Andriji Zafranoviću - posljednjem jugoslovenskom montažeru

Crnogorska kinoteka

Crnogorska kinoteka upriličiće omaž velikom jugoslovenskom montažeru Andriji Zafranoviću, svojevrsnom retrospektivom u periodu od 14 – 22. juna.

Zafranović je rođen u Maslinici na Šolti, 15. avgusta 1949. godine. Filmsku i TV montažu diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Pragu.

Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Akademiji umetnosti u Beogradu, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.

Radio je na mnogim filmovima i TV dramama, sarađujući sa velikim brojem reditelja.

Dobitnik je tri Zlatne arene na festivalu u Puli.

Njemački filmski časopis “Kino-film šnit” proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine.

Kroz devetodnevni filmski program publika će biti u prilici da, na velikom platnu, pogleda ukupno jedanaest filmova, među kojima su i ostvarenja koja su obilježila zlatno doba jugoslovenske kinematografije: „Kvar“, „Otac na službenom putu“, „Dom za vješanje“, „Čudo neviđeno“, „Večernja zvona“, ali i filmovi iz kasnijeg perioda, poput „Ustava Republike Hrvatske“ i „Enklave“.

Takođe, biće prikazan i njegov poslednji film, koji je montirao  u Sloveniji - „Zastoj“, u režiji Vinka Mӧderndorfera.

Prvo veče biće u znaku kultnog filma “Otac na službenom putu” od 18h. U nastavku programa, direktor Crnogorske kinoteke i filmski reditelj Andro Martinović vodiće razgovor sa  proslavljenim hrvatskim i jugoslovenskim rediteljem Lordanom Zafranovićem u 20h.

Gost večeri biće srpski režiser i producent, profesor na FDU u Beogradu, Darko Bajić putem online uključenja.

Kuriozitet osvrta na Andrijino stvaralaštvo biće primjer saradnje dva brata na filmu „Večernja zvona“ iz 1986. godine, koji će publika moći da pogleda prvo veče u 21h.

Prateći dio programa biće Masterclass Lordana Zafranovića, u utorak 15. juna u 12h.

Program se realizuje u okviru projekta Bila jednom jedna kinematografija, koji Kinoteka realizuje kroz cikluse najznačajnijih jugoslovenskih filmova; uz gostovanje autora, glumaca ili živih učesnika - svjedoka u stvaranju  filmova u produkciji zemalja regiona.

Ovaj projekat, prvenstveno, ima kulturno-umjetničku i obrazovnu funkciju, kojim se predstavlja dragocjeno filmsko stvaralaštvo nekadašnje zemlje.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}