Loading...

Otvaranje izložbe umjetnika Bojana Radojčića

Galerija Art

U četvrtak, 27. maja, u 20 h, u Galeriji Art, Muzeji i galerije Podgorice organizuju izložbu Skriveno mjesto, umjetnika iz Beograda Bojana Radojčića.

Izložba se sastoji od monumentalnog crteža ugljenom na papiru dimenzija 240x400 cm i video – zvučne instalacije koja će preko ekrana i mikrofona u realnom vremenu strimovati dešavanja iz same galerije.

Izložba Skriveno mjesto se bavi pojmom privatnosti i intime u savremenom globalizovanom društvu. Dostupnost ličnih informacija koje sami plasiramo na mreže ili one koje od nas sistem potražuje, dovode do brisanja jasne granice između privatnog i javnog. Između intime i sveopšteg spektakla. Ogromna potreba da su nam sve informacije o potencijalnom sagovorniku, klijentu, poslovnom ili ljubavnom partneru već unaprijed dostupne dovela je do dobrovoljnog pristajanja na takve zahtjeve nezasite digitalizovane baze podataka. Privatnost postaje javna stvar, a potreba vladajućih elita da prodru u mikropore privatnih života pod izgovorom opšte bezbjednosti postaje sve veća. Skriveno mjesto je mjesto kojem će se sve više težiti, a mogućnost da se do njega dopre, i od takvog poimanja kontrole pobjegne, je sve neizvjesnija. Dio projekta Skriveno mjesto je prvi put realizovan u Galeriji Pi u Kopenhagenu, 2017. godine.

Bojan Radojčić je rođen u Šapcu (Jugoslavija), 1981. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2004. godine. Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji i Evropi. Od 2011. godine sarađuje sa danskom galerijom Pi iz Kopenhagena. Dobitnik je nekoliko nagrada u Srbiji, a bio je i finalista za nagradu MANGELOS, koja se dodeljuje najboljem mladom umjetniku iz Srbije, kao i nagrade „Vadimir Veličković“. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama u Austriji, Danskoj, Italiji, Norveškoj i Islandu, kao i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Galeriji savremene umetnosti u Subotici. Član je ULUS-a od 2009. godine. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd - Kopenhagen.

Kustoškinja izložbe je Ljiljana Karadžić. Izložba se može pogledati do 15. jula 2021. godine.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}