Loading...

Retrospektivna izložba Mikrokozmi u Kolektoru

Kolektor

Retrospektivna izložba "Mikrokozmi" Ilije Šoškića, otvorili su u Kolektoru u Podgorici autor Ilija Šoškić i kustoskinja Nela Gligorović. Izložba je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u okviru koje će sve do 15. juna biti realizovan gravitirajući program o vezama umjetnosti i ideologije, prezentovani stvaraoci mlađe generacije i gostujuća predavanja nezavisnih istraživača post-jugoslovenskog prostora.

U okviru retrospektive Mikrokozmi Ilije Šoškića producirane su instalativne forme, foto-dokumentacija i ostali radovi Šoškićeve umjetničke prakse, a svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog dana, osim nedjeljom, od 12-20 sati.

Program će biti nastavljen već u utorak 18. maja kada će se održati koncert Crnogorskog orkestra mladih u 20 sati. Promocija monografije Ilije Šoškića zakazana je za 26. maj u 19 časova, a 29. maja izvođenje ambijentalno-instalativnog djela Milice Vukadinović Sfere mikrokozme. Dana 2. juna u 19 časova održaće se predavanje Primoža Krašoveca - Realna subsumpcija kapitala. Stručno vođenje kroz izložbu Mikrokozmi Ilije Šoškića zakazano je za 7. jun u 19 časova, a 9. juna razgovor sa Igorom Štiksom - O kapitalizmu, novoj ljevici i novom romanu W (Moderatorka: Nela Gligorović).

Ilija Šoškić (1935) rođen je u crnogorskoj porodici u Metohiji (Zetskoj banovini). Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Peći, Akademiju lijepih umjetnosti u Beogradu i Bolonji. Živi i radi u Splitu. Ilija Šoškić je jedan od pionira video i performans umjetnosti čiji je rad uticao na sljedeće generacije umjetnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Duže od pet decenija aktivizam Ilije Šoškića prisutan je na evropskoj umjetničkoj sceni.

Foto: PG biro

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}