Loading...

Luvr objavio cijelu svoju umjetničku kolekciju onlajn

Online

Francuski muzej Luvr objavio je onlajn platformu koja sadrži sva umjetnička djela koja posjeduje, a riječ je o više od 480.000 umjetnina.

Više od godinu nakon početka pandemije Luvr se priključio praksi koju su započeli svjetski muzeji mjesecima ranije. Ljubitelji umjetnosti i istraživači sada će moći besplatno pogledati cijelu kolekciju muzeja preko interneta. Veb stranica prikazuje umjetnička djela od islamske umjetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

"Danas Luvr skida prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog", rekao je Žan-Luk Martinez, predsjednik i direktor Luvra, u petak.

"Prvi put svako može besplatno pristupiti čitavoj zbirci djela s računara ili pametnog telefona, bilo da su izložena u muzeju, posuđena ili u skladištu", dodao je Martinez.

Posjetioci mogu pretraživati brojne zbirke muzeja jednostavnim načinom pretrage, unosima kustoskog odjeljenja ili tematskih albuma, navodi se u saopštenju. 

Veb stranica muzeja ima interaktivnu mapu koja omogućava posjetiocima da istražuju muzej i sve njegove umjetničke radove, "sobu po sobu". Stručnjaci iz muzeja redovno će ažurirati veb stranicu kako se muzejska zbirka bude polako širila, prenosi CNN.

Louvre site des collections 

Izvor: RTCG

Foto: www.louvre.fr

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}