Loading...

Izložba “Zvuk i slika iza zavese” autora Đorđa Aralice u Podgorici

Galerija Centar

U petak 9. aprila u 12 časova, u Galeriji Centar u Podgorici, biće otvorena izložba umjetnika Đorđa Aralice pod nazivom “Zvuk i slika iza zavese”.

Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i doktorirao višemedijsku umjetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umjetnika. Araličino umjetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umjetnosti skulpture efemernom kontekstu i realitetima savremenog svijeta. Boravio je u SAD-u i više mediteranskih zemalja i izlagao na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u
zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Polok-Krasner fondacije za 2019-20. godinu.

Istoričarka umjetnosti Nataša Rill je u katalogu koji prati izložbu, između ostalog, zapisala: “Transponujući početnu ideju autor gradi skulpture-objekte koji,
pored svoje spoljašnjosti, nude pogled unutra ali i iznutra. Aralica redefiniše klasično poimanje skulpture koja je jedinstven i zatvoren volumen koji ostavlja prostor potpuno izvan skulpture. Unutrašnjost njegovih skulptura prožeta je prostorom, pri čemu prostor postaje sastavni deo kompozicije – on se uvlači u samo jezgro volumena. Ovakvim postupkom izjednačava volume i prostor koji tvore i obavijaju skulpturu. Oslobađanjem svetlosti u skulpturi pogled se više ne zaustavlja na površini – posmatraču se nudi pogled unutar skulpture.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, otvaranju izložbe će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga naknadno moći pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Izložba se može pogledati do 30. aprila.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}