Loading...

Performans “Black year – Strategija aproprijacije” Dragana Vojvodića

Garelija Klub

U ponedeljak, 5. aprila u 17 h, u Galeriji Klub, umjetnik Dragan Vojvodić će izvesti performans pod nazivom “Black year – Strategija aproprijacije”.

Dragan Vojvodić je rođen 1965. godine. Započinje studije na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, a diplomira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svojoj umetničkoj praksi koristi razne medije - performans, umetničku akciju, instalaciju, in situ, video, fotografiju, skulpturu, slikarstvo. Učestvovao je brojnih smostalnih i grupnih izložbi kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Učesnik je in a brojnim međunarodnim umjetničkim projektima, studijama i rezidencijama. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama muzeja u Srbiji I ostatku svijeta. Dragan Vojvodić je član SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i ULUS-a. Osnivač je i koordinator NGO rezidencijalnog umetničkog centra Art Box u Petrovaradinu (Novi Sad) u Srbiji. Živi i radi u Novom Sadu.

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je u katalogu koji prati performans i izložbu zapisala:

“Vojvodić koristi uspješno i citat, fragmentaciju, rekontekstualizaciju odnosno, strategiju aproprijacije. Umjetnička akcija Suprematistička transmisija i video Supermatistička tranzicija 2015-2018 upućuju na prelomljena kroz sličnu prizmu supermatistička iskustva Maljevića, odnosno stogodišnjicu nastanka njegovih slika.

Forme kruga i kvadrata ruskog umjetnika, Vojvodić aplicira u umjetničke prostore izlaganja ili ih izmješta u van umjetnički kontekst. Monumentalne slike objekte, kvadratne forme bijele, crvene i crne, nosi po različitim stranim gradovima gdje je rezidecijalno boravio uvezujući svoja migrantska iskustva ali i uspostavljajući relacije sa savremenim društvom, publikom preispitujući značaj avangarde. Transponovao je Maljevičevo slikarstvo u drugi mediji-umjetničku akciju, uspostavljajući dijalog sa publikom, umjetnosti i života, umjetnosti i publike.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, performansu će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga naknadno moći pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore, kao i razgovor koji će kustoskinja Teodora Nikčević odaviti sa umjetnikom.

Izložba se može pogledati do 30. aprila.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}