Loading...

Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2021.

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

Ovogodišnje, petnaesto po redu izdanje manifestacije Mjesec poštovanja džeza - JAM 2021, odvijaće se pod motom “Balkan Jazz”. Vodeći se idejom da muzičari u ovim izazovnim vremenima nijesu imali mnogo prilika da sviraju pred publikom, žele da naglase važnost koncerata uživo i daju prostor džez izvođačima, sastavima i kompozitorima sa Balkana da se sretnu sa svojim slušaocima kao i da zajedno sa svojim kolegama kreiraju nove vrijednosti u muzici. Vodeći računa o epidemiološkoj situaciji, i pridržavajući se zdrastvenih mjera, manifestacija je kreirana u manjem obimu i uglavnom će se odvijati u Podgorici, u KIC “Budo Tomović”. Ukupno pet programa (dvije filmske projekcije u okviru ciklusa “Džez na filmu” i tri koncerta muzičara iz regiona) održaće se uživo u salama KIC-a, a završni koncert “Balkan Youth Jazz Orchestra” kojim obilježavamo Međunarodni dan džeza - 30. april, održaće se na Dvorskom trgu na Cetinju.

Manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” započinje filmskim ciklusom “Džez na filmu” u okviru kojeg će biti prikazana dva igrana filma: “Lift za gubilište” (1958) francuskog reditelja Luja Mala i “Paris Blues” (1961) američkog reditelja Martina Rita. Oba filmska ostvarenja krasi muzika proslavljenih džez kompozitora - trubača Majlsa Dejvisa za “Lift za gubilište” i pijaniste Djuka Elingtona za film “Paris Blues”, te su navedeni filmovi u dramskom žanru poznati po originalnoj džez muzici koja kreira i podstiče posebne emocije i atmosfere u filmu. Projekcije filmova planirane su u ponedjeljak, 5. i utorak, 6. aprila u sali DODEST u 16 sati.

Koncertni ciklus počinje nastupom jednog od najpopularnijih sastava iz Albanije - AJS Quartet (Albanin Jazz Society Quartet). Sastav kvarteta čine muzičari iz Tirane: pijanista i kompozitor Genti Ruši, saksofonista i flautista Ermal Rodi, bubnjar Emiljan Dhimo i kontrabasista Roni Gjura. Udružene ideje i iskustva ovih umjetnika čine njihovu muziku i nastupe veoma zanimljivim i originalnim. Muzika ovog popularnog kvarteta sastoji se iz širokog spektra isprepletenih stilova, a svaki od njih oslikava boje savremenog balkanskog džeza. Kvartet AJS redovno nastupa kako u Albaniji, tako i na internacionalnoj džez sceni. Održali su brojne koncertne turneje po Evropi, i šire. Njihov koncert u KIC-u planiran je u srijedu, 7. aprila u 17 sati.

Na programu JAM-a je i koncert mladog crnogorskog fjužn benda Kuhinjazz, koji je prošle godine počeo s autorskim radom. Osnovu sastava čini trio Enes Tahirović, klavijature, Slaven Ljujić, bas, i Martin Đorđević, bubnjevi, a proširuje se sa gostujućom duvačkom sekcijom Stefan Pavićević, saksofoni Dejan Ljujić, trombon. Nakon završenih studija džeza u inostranstvu (Siena, Grac i Boston), Martin, Enes i Slaven su se vratili u Podgoricu sa ciljem da kroz autorski, izvođački i pedagoški rad doprinesu razvoju crnogorske džez scene. Imajući u obzir da je aprilska manifestacija Mjesec poštovanja džeza od svog nastanka bila od suštinskog značaja za edukativni i muzički razvoj svih članova Kuhinjazz, ovaj koncert predstavlja nastavak saradnje kroz zajedničko stvaralaštvo jedne mlade džez generacije. Koncert Kuhinjazz-a zakazan je za 22. april u velikoj sali KIC-a u 17 sati.

Na kraju manifestacije JAM 2021. biće realizovan koncert nove muzičke formacije mladih džez muzičara Balkana u okviru jednogodišnjeg projekta “Balkan Youth Jazz Orchestra”, koji od juna prošle godine sprovodi nevladina organizacija Jazz Art pod pokroviteljstvom Fonda za Zapadni Balkan i u saradnji s partnerima iz regiona: Fakultet muzičke umjetnosti Beograd i Muzička akademija Univerziteta “Goce Delčev” Štip, i lokalnim partnerom KIC “Budo Tomović”.

“Balkan Youth Jazz Orchestra” izvešće autorske kompozicije deset odabranih mladih i afirmisanih kompozitora iz regiona: Vladimir Botev i Gordan Spasovski iz Sjeverne Makedonije, Simona Strungaru i Sebastian Burneci iz Rumunije, Ivan Jovanović, Damjan Jovičin i Nevena Pejčić iz Srbije, David Mastikosa iz Bosne i Hercegovine, Mak Mutrić iz Hrvatske, i Rok Nemanič, iz Slovenije, pod upravom džez eksperata - mentora i profesora Antonija Kitanovskog (Muzička akademija Univerziteta “Goce Delčev” Štip) iz Vladimira Nikolova (Fakultet muzičke umjetnosti Beograd).

Premijera ovog programa održaće se 29. aprila u KIC-u u 17 sati, a dan kasnije “Balkan Youth Jazz Orchestra” predstaviće se publici na Cetinju, u okviru proslave obilježavanja Međunarodnog dana džeza - 30. april, Dvorski Trg, u 12 sati.

Uz filmski i koncertni program kreirali smo, u saradnji s Američkim uglom u Podgorici, online program-predavanja pod nazivom “Virtuelni susreti” u okviru kojeg će svake srijede u 20 sati, govoriti ugledni umjetnici iz svijeta muzike, fotografije, književnosti i filma koji su u proteklom periodu dali svoj doprinos programima festivala “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”: Džon Edvard Hase, poznati muzički pisac, urednik-emeritus kolekcije američke muzike u Nacionalnom muzeju američke istorije; Virdžinija Džouns, profesorica američke književnosti na Državnom Univerzitetu Luizijana u Aleksandriji, SAD, ugledni umjetnički fotograf Žiga Koritnik iz Ljubljane i poznati teoretičar filma Miša Nedeljković, profesor na Univerzitetu Oklahoma, SAD. Online predavanja biće prikazani FB Live na stranicama Jazz Art i American Corner Podgorica (svake srijede, u 20 sati).

Ovogodišnje izdanje manifestacije Mjesec poštovanja džeza podržali su KIC “Budo Tomović”, Američki ugao, Turistička organizacija Cetinje i Crnogorska komercijalna banka.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}