Loading...

Edukativni segment izložbe "Women about women" u Podgorici

Moderna galerija Podgorica

U četvrtak, 18. februara i u ponedjeljak, 22. februara, u Modernoj galeriji Podgorica, održaće se predavanja u okviru postavke Women about women/ Žene o ženama, u okviru projekta Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana.

Izložba je startna aktivnost projekta The Rise of women in culture in Western Balkan/ Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana, podržanog i kofinansiranog sredstvima Evropske unije. Projekat je nastao iz potrebe za afirmacijom savremenih praksi i strategija vizuelnih umjetnica, kustoskinja, radnica u kulturi i strukovnih udruženja Zapadnog Balkana. Narednih 26 mjeseci, uz partnere iz pet zemalja, predano će graditi platforma za promišljanje savremenih umjetničkih praksi i prezentaciju identiteta i fenomena savremenosti. Organizator ispred Crne Gore je Spes, a koordinatorka projekta i kustoskinja je Nela Gligorović.

Edukativni segment sastoji se od dva predavanja istoričara umjetnosti i javnih vođenja kroz izložbu:

U četvrtak, 18. februara u 17 h, prof. dr. Oliver Tomić održaće predavanje "Moć ženske ruke" - o umjetnicama u XX vijeku na Zapadnom Balkanu koje su uticale na promjene društvene paradigme.

O predavanju  prof.dr. Olivera Tomića MOĆ ŽENSKE RUKE:

Od samog svog začetka, moderna umetnost stvorila je povoljnije uslove za učešće žena na glavnoj stvaralačkoj pozornici nego što je to u dotadašnjoj istoriji bio slučaj. Berta Morizo i Meri Kasat zauzele su ugledno mesto u prvoj neformalnoj grupi umetnika – impresionista. Pre Drugog svetskog rata, Hana Hoh se istakla među dadaistima, svestrana Kete Kolvic je postala i akademski profesor, a Džordžija O’Kif pravi simbol slikarstva u SAD. Ista pojava uočava se i na našim prostorima, sa dugovečnom Betom Vukanović, avangardnom Nadeždom Petrović i sofisticiranom Milenom Pavlović-Barili. Posle Drugog svetskog rata, žene su u svim umetničkim rodovima, pravcima i pokretima postojano osvajale prostor na umetničkoj sceni, kako u svetu, tako i kod nas. Kao primeri, mogu se navesti Frida Kalo, Nensi Holt i Luiz Buržoa, odnosno Vera Božičković-Popović, Olja Ivanjicki i Rada Selaković. Ostaje otvoreno pitanje da i je ravnopravnost u praksi zaista ostvarena i je li u očima savremenog posmatrača svejedno da li pred sobom ima delo muškarca ili žene.

U ponedjeljak, 22. februara u 17 h, Nela Gligorović će održati predavanje "Osvajanje likovnosti" - o prvim umjetnicama u istoriji umjetnosti, od renesanse do XX vijeka.

O predavanju OSVAJANJE LIKOVNOSTI:                                                                                     

Istorija umjetnosti predstavlja galeriju muških likova čija genijalnost i kreativnost je konstruisala jedinu poznatu sliku prošlosti. Teorijska edukacija o ženskom pitanju prostora slobode, obaveza je savremenog društva. Edukacija o prvim ženama slikarkama nije koncipirana kao program ni na jednoj studijskoj grupi Univerziteta Crne Gore. Nepostojanje akademske edukacije na fakultetima vizuelnih umjetnosti o feminističkom pristupu istoriji umjetnosti takođe zatvara prostor za diskusiju o mogućim aktuelnim pozicijama. O životu i stvaralaštvu prvih slikarki koje je istorija zabilježila u renesansi, njihovim poteškoćama prilikom obrazovanja i društvenom kontekstu vremena u kom su stvarale, razgovaraćemo tokom predavanja Osvajanje likovnosti.

 U srijedu, 24. februara u 17 h - Javno vođenje kroz postavku kustoskinje Nele Gligorović.

 Izložba je otvorena 10. februara i može se pogledari do 25. februara, u Modernoj galeriji Podgorica.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}