Loading...

Snimljen "Ajnštajnov prsten"

NASA

Nedavno smo imali priliku da posmatramo rijetku astronomsku pojavu Jupitera i Saturna, ali to nije jedini takav fenomen kojem smo mogli svjedočiti posljednjih dana.

Teleskop Hubble je nedavno snimio efekat gravitacijskog sočiva koji predstavlja savršen primjer "Ajnštajnovog prstena". Njen služben naziv je GAL-CLUS-022058s, ali je poznatiji kao "rastopljeni prsten".

Snimak prikazuje južno sazviježđe u kojem svjetlost izuzetno daleke galaksije savija mnogo bliže jato galaksija, piše Universe Today.

Jedna od prednosti gravitacijskog sočiva jest to da ovaj fenomen omogućuva naučnicima da bolje proučavaju udaljene galaksije, koje bi inače nama bile nevidljive.

Svojom gravitacijom bliže masivne galaksije iskrivljuju vremensko-prostorni izražaj i tako savijaju putanje svjetlosti slično kao što to čine sočiva. Na taj način djeluju kao prirodni kosmički teleskopi. U svojoj opšoj teoriji relativnosti Ajnštajn je pretpostavio postojanje ovakvih gravitacijskih sočiva. Za proučavanje galaksija ovakvi objetki su idealni, jer su previše udaljeni da bi se mogli vidjeti bez ovog efekta.

Izvor: Universe today

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}