Loading...

Gigantski drveni ksilofon u japanskoj šumi svira Bahove note

Šuma Kjušua

Zamislite da šetate šumom i iznenada čujete umirujuće Bahove melodije kako sviraju u daljini. Upravo takvu vrstu magičnog scenarija kreirali su kreativni direktor Morihiro Harano i njegov tim u kompaniji Mori Inc. 2012.

Kompanija je sarađivala sa stolarom Mitsuom Tsudom i inženjerom zvuka Kenjirom Matsuom kako bi stvorili gigantski ksilofon u šumi koji svira posebnu simfoniju. Podignut iznad šumskog dna, ogroman ksilofon je instaliran u šumi Kjušua u Japanu. Sastoji se od stotina različitih komada drveta, od kojih svaki udara drugačiju notu. Na video snimku koji prikazuje instrument, na početak ksilofona stavlja se drvena kugla koja se spušta pod blagim uglom. Dok se kugla slobodno kotrlja, udara u svaku drvenu ploču i svira note Bahove kantate 147, Jesu, Joi of Man's Desiring.

Očaravajući video napravljen je za japansku telekomunikacionu kompaniju Docomo kao reklama za slušalice Touch Vood SH-08C. Nije u pitanju samo sjajna reklama, već prikaz nevjerovatnog talenta inženjerskog kreativnog tima.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}