Loading...

Izložba Skrovite Poruke, Dragan Karadžić

Dvorac Petrovića

U utorak 8. decembra, u 17 h, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, biće otvorena izložba umjetnika Dragana Karadžića “Skrovite poruke”.

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložba će biti otvorena virtuelno u 17 časova, preko Zoom aplikacije na koju možete pristupiti klikom na link https://us05web.zoom.us/j/85983813731?pwd=WFFscEpUb2xGVHl6ZW5TWVN4K3pRQT09 ili je pratiti uživo na Instagram profilu Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Dragan Karadžič je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika. Diplomirao je u Nikšiću na Pedagoškoj akademiji likovni smjer 1974. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980, slikarski odsjek. Na istom fakultetu je i magistrirao 1980. godine. Kao i mnogi njegovi prethodnici sa ovih prostora, naši umjetnički velikani, zaputio se u grad svjetlost, Pariz, gdje je kao stipendita Francuske završio specijalizaciju na Akademiji des Beaux Arts. Na studijskim boravcima bio je u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD-u. Kao konzervator fresaka radio je na obnovi u Staroj Pavlici, Karanu i Arilju od 1977. do 1981. godine.

Dragan Karadžić se ostvario kao umjetnik u cjelosti i potpunosti. Ne samo stvarajući svoja djela koja danas krase mnoge muzeje, galerije i privatne kolekcije kako u zemlji tako i u inostranstvu, i ne samo kao priznati stvaraoc i dobitnik 23 nagrade među kojima su i one najprestižnije – Trinaestojulska nagrada, nagrada “Milunović Stijović Lubarda” i povelja istaknutim kulturnim stvaraocima. Dragan Karadžić svoje znanje i vještine prenosi generacijama novih slikara.

Prvo kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na odsjeku za likovno vaspitanje, a potom i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Pored uloge profesora obavljao je i funkcije prodekana i dekana u periodu od 1990. do 1996. godine. Karadžić je i redovan član Crnogorske akademije nauke i umjetnosti i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u okviru koje je vršio funkciju sekretara u periodu od 1983. do 1987. godine.

Dragan Karadžić je jedan od najplodnijih crnogorskih slikara. To dokazuje njegov kontinuirani rad koji se može ogledati u preko 50 samostalnih izložbi i više od 400 kolektivnih izložbi u svim bivšim republikama SFRJ. Njegove radove vidjela je i publika Pariza, Beča, Brisela, Šudgarta, Osla, Nikozije, Malte, Kaira, Tokija, Rima, Moskve, Vašingtona, Odese, Kelna, Insbruka.

Danas, tu priliku ponovo ima Podgorica. Slike, crteži i akvareli pružaju uvid u Draganov svijet. U tom svijetu dominiraju boje, među kojima uvijek odudaraju plava i žuta kao komplemetarne i suprotne u isti mah. One su pune simbolike. One oslikavaju naša untrašnja stanja, naše emocije ali i oslikavaju prostor na kome nastaju, plavo kao more, žuto kao sunce i sivo-bijela kao crnogorski krš. Ta platna su ogledala našeg bića ali i našeg odnosa sa okolinom, prije svega prirodom.

Oblici, kao i boje, uvijek su savršeno uravnoteži, udopunjujući i puni ritma. Njegove slike jesu dvodimenzionalne ali su izuzetno bogate slojevima značenja. Svaki potez četkicom ima svoj razlog postojanja na platnu, svoj smisao koji ne bi postojao bez onog drugog poteza, i na kraju, bez svih ostalih. Svi zajedno stvaraju bogatu simfoniju. Svaka slika počinje kao eksperiment, intuitivno se stvara, onako po osjećaju i navođenju i smjernicama platna i četkice. Borba tamnih i svijetlih tonova, kao univerzalni simbolični prikaz doborg i lošeg na platnima umjetnika prisutno je oduvijek. Iako ih koristi na platnu, kod Karadžića one su pomirene, koegzistiraju i udopunju je. Njegva djela se ne “čitaju”, ona se osjećaju, i kroz osjećaj stvaraju sliku. I tek kada se taj cijeli put prođe, od Draganovog poteza četkicom do stvaranja slike kroz osjećaj u oku posmatrača, taj proces biva završen.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do kraja januara.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}