Loading...

Knjiga dana knjižare Karver, Lisica je već tada bila lovac

Knjižara Karver

Knjiga dana knjižare Karver za petak, 20. novembar, je Lisica je već tada bila lovac, autorke Herte Muller u izdanju Buybook. Cijena: 9.71 eura.

Rumunija u posljednjim danima Čaušeskovog režima: slike sveprisutne prijetnje i straha, poniženja i beznađa čine osnovu ovog impresivnog romana. Iz njih se postepeno uzdižu likovi: Adina, učiteljica, njena prijateljica Klara, inženjerka u fabrici. Kad se Klara zaljubi u oficira tajne službe koji uhodi Adinu i skupinu mladih muzičara, dolazi do raskida njihovog prijateljstva. Lisičije krzno u Adininom stanu pretvara se u simbol prijetnji. Jednog dana otrgnut je rep, zatim zadnja šapa, pa prednja. Lisičije krzno joj otkriva da je uhodi tajna sluzba: Lisica je lovac.

Herta Muller ne može zaboraviti. To je njen problem u svijetu koji još uvijek čezne za vizionarima i utopijama. U tome je sprečavaju riječi. To su neobične, starinske riječi koje se ne mogu pronaći u pasošima. A kada piše, rečenice se u pauzama, šutnji, zbijaju sve do neizrečivosti, jer i same kruže oko neizrecivog: oko bezvučnog straha pod diktaturom, oko prijetnji smrću, oko ispitivanja u prostorijama tajnih službi, oko istine vezane za odrastanje unutar naroda koji je odgajan da bude poslušan i spreman na izdaju. Ali djela Herte Muller posmatraju svakodnevicu prilagođavanja i kukavičluka u diktatorskom miljeu; ona opisuje, neobičnu fazu u kojoj u jednoznačnim riječima bivaju nagomilane viseznačnosti i u kojoj pogled na topole podsjeća na niz noževa, jer je nasilje u zraku. 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}