Loading...

Manifestacija “Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori”

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

Manifestacija “Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” održaće se od 2. do 9. novembra u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”. Događaj će obuhvatiti izložbu mladih ukrajinskih slikara pod nazivom МАЛЮЙ.UA, kao i mladih ukrajinskih umjetnika, gdje će ujedno nastupiti i dječji muzički talenti iz Crne Gore.

Izložba će biti otvorena 2. novembra u 19:30 h u izložbenom holu KIC-a, a u 20 h će biti upriličen koncert na velikoj sceni.

Organizatori su Asocijacija za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, i, organizacija STUDIORAR, uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i KIC-a "Budo Tomović". Nacionalni muzej Tarasa Ševčenka je partner Festivala ukrajinske umjetnosti МАЛЮЙ.UA .

U periodu od 2. do 9. novembra, posjetioci će moći da pogledaju 55 najboljih radova koji su dio selekcije Festivala ukrajinske umjenosti МАЛЮЙ.UA., koji je trajao oko dva mjeseca i obuhvatio radove mladih umjetnika iz svih djelova Ukrajine, uzrasta 5-21. godine. Tu su pored ostalih, i radovi čiji su autori djeca bez roditelja, migranti iz okupiranih teritorija, kao i djeca koja žive u graničnim područjima.

Mladi umjetnici pokazali su izuzetno zanimljivu viziju i sjajne vještine, koristeći u svom radu različite tehnike i materijale: ulje, vodene boje, ugljen, gvaš, pastel, olovku, tuš(mastilo), iscrtavanje linija, kombinovanu tehniku, rapidograf, tablet. 

Pobjednike, odnosno najbolje radove odabrao je ugledni žiri sačinjen od crnogorskih umjetnika i ličnosti iz kulturnog života Crne Gore: poznati crnogorski umjetnici Roman Đuranović, Mirko Dragović, Hajdana Kostić, Matan Vukčević, zatim direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan Vuksanović, magistar istorije i pedagog u JU Muzeji i galerije Podgorice Vanja Vuković, direktorica Kulturnog centra Nikola Đurković u Kotoru Tatjana Ilčev Miljenović, kao i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević. Žirijem je predsjedavala Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Na koncertu koji će otvoriti manifestaciju nastupiće mladi ukrajinski talenti: Sofia Egorova, Lyubov Hrytsenko, Daniela Dmitrieva i Sofia Salvaridu.

Sofia Egorova, vokalna umjetnica i glumica, "ponos Ukrajine", kako je još nazivaju, sa svojih tek 20 godina iza sebe ima više od 200 pobjeda na međunarodnim takmičenjima i festivalima. Sofia je kao desetogodišnjakinja počela da se bavi pjevanjem, a sa 12 prvi put učestvovala na takmičenju u pjevanju, dok je sa 16 prvi put održala solo koncert. U posljednje dvije godine Sofia je nastupala u najvećim muzičkim salama u Evropi.

Lyubov Hrytsenko (13) umjetnica je Škole scenske umjetnosti i producentskog centra „Talant Production”. Sa nevjerovatnom bojom svog glasa, ona je oličenje slike same Ukrajine. Pobjednica više nacionalnih i međunarodnih takmičenja, predstavljala je Ukrajinu na značajnim događajima u brojnim državama. 

Daniela Dmitrieva (12) je Amerikanka ukrajinskog porijekla. Već sa dvije godine ušla je u svijet pjevanja i plesa. Daniela je živjela u Londonu, gdje je usavršila svoje muzičke i koreografske vještine i po povratku u Kijev, napravila je novi korak u razvoju svog talenta u okviru Škole scenske umjetnosti i producentskog centra “Talant Production”. 

Sofia Salvaridu (13) je rođena u Grčkoj, gdje je živjela više godina, učestvujući na diplomatskim događajima, a u Ukrajini je nastupala sa najpoznatijim umjetnicima na glavnim scenama u državi. Sofia ni sa jednog festivala nije otišla bez nagrade, a svojim talentom osvajala je prva mjesta na brojnim nacionalnim i međunarodnim festivalima.

U okviru koncerta nastupiće i mlade nade crnogorske muzičke scene: Komnen Vuković, Jana Sjekloća, Anđela Stijepović, Dora Grbović i Ivona Brnović.

Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!                

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}