Loading...

Uspješno organizovana akcija „Ozeleni kvart“

Razne lokacije

Izviđački klub EHO je uspješno realizovao svoju prvu donatorsku akciju „Ozeleni kvart“, koja je imala za cilj da se prikupe sredstva za ozelenjavanje kvarta u blizini zgrade u kojoj se okupljaju i djeluju. Ova akcija se organizuje u okviru projekta „Kamp za eko ideje“ čiju realizaciju je finansirao Fond za aktivno građanstvo.

Naš klub broji 11 momaka i 18 cura. U dosadađnjem radu smo organizovali niz radionica i kampova namijenjenih mladima, gdje smo sa mladima radili na podizanju nivoa ekološke svijesti i povezanosti sa prirodom.

Izviđači njeguju dugu tradiciju zaštite životne sredine i doprinosa zajednici, pa smo u okviru projekta osmislili i realizovali radionice na temu recikliranja, karbonskog otiska i kompostiranja za mlade iz Podgorice. Učesnici ovih interaktivnih radionica dobili su zadatak da upotrijebe stečeno znanje i osmisle svoje eko junake. Na kraju su eko junaci, zajedno sa svojim tvorcima, otputovali na Lovćen i tokom trodnevnog kampa izrasli u snažne poruke koje su završile na platnenim torbama.

Od momenta useljenja u kancelarije, koje sad zovemo domom, po glavi nam se motala ideja da golu površinu između dvije zgrade ozelenimo. Uposlili smo ruke i napravili maketu što je samo pojačalo našu želju da ovu ideju sprovedemo u djelo. Međutim, bilo nam je neophodno još pomoći a i željeli smo da uključimo one ljude koji treba da uživaju u zamišljenom dvorištu, tj. stanare.

Stanari i posjetioci su mogli da kupe platnene torbe po 3 eura, a kako bismo potstakli reciklažu, stanari su mogli da izvrše zamjenu plastičkih boca i aluminijskih limenki za platnene torbice. Večeras smo uz pomoć stanara iz našeg kvarta prikupili čak 550 eura, što će biti više nego dovoljno da ozelenimo pomenutu površinu i postavimo mobilijar, a u reciklažni centar ćemo ponijeti više od 50 plastičkih boca i aluminijskih limenki.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim donatorima i onima koji su podržali našu akciju, a uskoro ćemo najaviti i akciju sađenja i uređenja kvarta. Posebnu zahvalnost upućujemo i Savezu izviđača Crne Gore koji je donirao novac i Odredu izviđača „24. novembar“ iz Bara koji je donirao sadnice.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}