Loading...

Završen konkurs za najbolje kratke dramske tekstove

ATAK

Završen je Prvi međunarodni konkurs ,,Priče sa balkona, priče sa Balkana”, za najbolje kratke dramske tekstove, koji je raspisala Alternativna teatarska aktivna kompanija – ATAK. Na konkurs je pristiglo 89 drama autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Crne Gore.

Konkurs je trajao od 20. jula do 20. septembra 2020. godine, a bio je otvoren za sve dramske autore sa prostora Balkana i Evrope koji pišu na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku i u svim žanrovima. Rezultati konkursa se očekuju početkom novembra 2020. godine.

Direktor ATAK-a, Vasko Raičević smatra da je veliki odaziv pokazatelj uspješnosti konkursa.

„Veoma je ohrabrujući izuzetan odziv na konkurs iz svih država regiona. To pokazuje da je zadata forma bila izazovna i podsticajna, prije svega dramskim piscima, za artikulaciju sopstvenih ideja. Vjerujem da iz te kreativne borbe sa zadatostima jednog dramskog oblika mogu izaći interesantni rezultati i potencijalno intrigantni pozorišni događaji. Naročito u pogledu na temu koja se tiče svih nas, na prostoru tzv. Zapadnog Balkana“, saopštava Raičević.

Najboljih 10 kratkih drama će sistemom bodovanja izabrati žiri sastavljen od relevantnih pozorišnih stručnjaka i umjetnika. Članovi žirija za 2020. godinu su Stevan Koprivica (Crna Gora), Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), Filip Grinvald (Srbija) i Matko Botić (Hrvatska).

Nagrada za svaku od 10 najboljih drama je 500,00 eura, po izabranom autoru.

Najbolje drame će biti objavljene u posebnoj zbirci-zborniku, te biti izvedene kao posebno pozorišno djelo. Kratke predstave će izvoditi glumci iz različitih zemalja Balkana, a za potrebe digitalnih platformi, biće snimljene kao videozapisi i distribuirani putem web stranice, facebooka, instagrama, youtube kanala itd.

Kratke drame, su prema konkursnom pozivu trebale da odražavaju stav balkanskih pisaca o temama: Balkanska vizija Evrope, povezanost i solidarnost u trenutnim okolnostima u doba pandemije, pogled na politički, socijalni, obrazovni i nacionalni smisao, subkulturu, ideološko nasljeđe balkanskih zemalja, balkanski pogled na Evropu, na probleme s kojima se mnoge zemlje susreću u procesu pridruživanja EU, antifašističko nasljeđe, život između Istoka i Zapada...

Projekat Priče sa balkona, priče sa Balkana je jedinstvena platforma za razvoj dramskog pisanja i međunarodnu saradnju koji podrazumijeva konkurs za kratke dramske forme, tribine i proizvodnju pozorišnog djela, namijenjen dramskim autorima i svim djelatnicima u pozorišnoj umjetnosti u Crnoj Gori i regionu.

ATAK-ov projekat Priče sa balkona, priče sa Balkana podržan je od strane Evropskog fonda „Culture of Solidarity Fund“, među 29 projekata, od pristiglih 2500 iz svih evropskih zemalja.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}