Loading...

Muzej Victoria & Albert poziva publiku da u virtuelnoj stvarnosti doživi „Alisa u zemlji čuda“

Online

Predstavnici Muzeja Victoria & Albert u Londonu pronašli su izuzetno kreativan način da privuku publiku – u oktobru će se održati prikaz izložbe o "Alisi u zemlji čuda" kojom pozivaju publiku u avanturu kroz zečiju rupu zahvaljujući čaroliji virtuelne stvarnosti. Izložba „Alice: Curiouser and Curiouser“ otvara se tek u martu 2021. godine.

Predstavnici muzeja su udružili snage sa kompanijom HTC VIVE Arts, da bi priredili uživo pregled izložbe u postavci virtuelne stvarnosti koja spaja elemente fizičkog muzejskog prostora V&A sa fantastičnim svijetom Zemlje čuda. Oni koji se odluče da budu dio ove izložbe, mogu da se pridruže kao avatari i komuniciraju jedni s drugima tokom 45-minutnog događaja.

Ova virtuelna izložba prikazuje evoluciju Alise u zemlji čuda od nastanka priče u 19. vijeku do globalnog kulturnog fenomena kakav je danas. Uživo pregled uključuje prezentaciju kustosa izložbe Kate Bailey, kao i animirane vizuelne efekte.

„Alisino nemoguće putovanje kroz fantastični univerzum postaje moguće u ovoj uzbudljivoj novoj kreativnoj platformi. Od zečjih rupa do ogledala, flaminga do ježeva, zemlja čuda je savršen svijet za VR, a V&A je oduševljen što je pionir u našem prvom VR događaju u životu“, kaže Bailey u izjavi.

Publika će moći da pristupi događaju čak i bez VR slušalica, putem VR platforme ENGAGE na Windows PC-u ili Android uređaju, ili putem YouTube stranice muzeja V&A.

Pregled virtuelne stvarnosti „Alice: Curiouser and Curiouser“ održava se u četvrtak, 22. oktobra u 15h po našem vremenu (21:00 CST). Za istu se možete prijaviti na linku: VAM - VR

Fotografije: Kristjana S Williams (2020)

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}