Loading...

Komun@ posvećena Narodnom muzeju Crne Gore

Razne lokacije

Praznični broj časopisa “Komun@”, koji je ovoga puta u cjelosti posvećen Narodnom muzeju, izašao je iz štampe i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. Ovaj broj časopisa na povećanom broju strana od uobičajenih uredio je, zajedno sa redakcijom Komune, rukovodeći tim Narodnog muzeja Crne Gore.

U uvodnom tekstu pod naslovom "Identitet ovjenčan glasom tišine", direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović je istakla da je praznični broj "Komune" s adekvatnim razlogom posvećen ovoj crnogorskoj instituciji kulture.

- Jer, što bolje svjedoči o viševjekovnom postojanju crnogorske države, njenim različitim imenima, vladarima, teritorijalnim granicama, sveukupnom državotvornom hodogramu, kompleksnoj i jedinstvenoj tradiciji i kulturi, slavnoj prošlosti koju su stvarali još slavniji pojednici, u vremenima teškim, siromašnim, ponosnim i dostojanstvenim? Sve to i mnogo toga još čuvaju vrata Narodnog muzeja, koja vam na 48 stranica Komune, tek malo otvaramo, u želji da one koji znaju podsjetimo, a novu publiku zaintrigiramo da obiđu „svoju kuću“, identitetsko lice Crne Gore. Na tom licu mi stvaramo novu boru, ali i novi osmjeh. Sklone zaboravljanju, Crnogorce treba češće podsjećati ko smo i što smo, zarad onog što želimo da budemo. U krajnjem, i to će jednog dana biti „muzejski materijal“, kojim će se u svom rastu i razvoju „hraniti“ buduće generacije - napisala je, između ostalog, u uvodnom tekstu dr Anastazija Miranović.

Posebno, tematsko izdanje "Komune" i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova. Predstavljene su sve jedinice Narodnog muzeja: Istorijski muzej, Muzej kralja Nikole, Njegošev muzej Biljarda sa Njegoševom rodnom kućom i Mauzelejem na Lovćenu, Reljefna karta Crne Gore, Lapidarijum, Etnografski muzej sa identitetskim eksponatima, Umjetnički muzej koji ove godine slavi 70 godina postojanja, kao i priča o Arheološkom muzeju - najmlađoj muzejskoj jedinici Narodnog muzeja Crne Gore.

Pored toga, Komuna donosi priču o legatu Veljka Vlahovića, tekstove o proglašenju Crne Gore kraljevinom, crnogorskim barjaktarima, uniformama diplomata konzula Knjaževine - Kraljevine Crne Gore, o obimnom i vanredno vrijednom fondu koji se čuva u Arhivsko-bibliotečkom odjeljenju.

Tu su i tekstovi o izložbama "Juta i zemlja crnih brda" povodom 120 godina od vjenčanja crnogorskog prestolonasljednika Danila sa njemačkom vojvotkinjom i princezom Jutom od Meklenburg-Strelic, "Plamene zore - 100 godina KPJ", "Pečati iz fondova Dvorskog arhiva", kao i o autorskom umjetničkom projektu vajara Milivoja-Miška Babovića "I bi slovo", posvećenom 500-godišnjici štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina.

Trideset peti broj "Komune" donosi tekstove o konzervatorskim radovima, aheološkim istraživanjima jednog od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta na svijetu - Crvene Stijene, nekropolama stećaka u Crnoj Gori koje su na UNESCO listi svjetske baštine, o aktivnostima Konzervatorske službe i konzervatorskim projektima, o edukativnoj ulozi muzeja i njegovim programima, o bogatoj izdavačkoj djelatnosti, o savremenim vidovima prezentacije, o velikom broju vrijednih donacija i poklona koje je Muzej dobio posljednje dvije godine, o raznovrsnoj ponudi autentičnih muzejskih suvenira i o ICOM-u Crne Gore - međunarodnoj mreži od preko 44 hiljade članova iz 138 zemalja svijeta, čije je sjedište Nacionalnog komiteta u Narodnom muzeju.

Predstavljene su izložbe Narodnog muzeja protekle dvije godine, kao i markantni eksponati koje čuva ova nacionalna ustanova kulture.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}