Loading...

28. Kotorski festival pozorišta za djecu

Razne lokacije

Kotorski festival pozorišta za djecu biće održan 28. put, u tradicionalnom terminu od 2. do 10 jula. Moto 28. Kotorskog festivala pozorišta za djecu glasi: Sve je stalo, samo djeca rastu, a ukazuje na potrebu da se, u nizu geopolitičkih nemira, prirodnih katastrofa i egzistencijalnih kriza, ostvarivanje elementarnih dječijih prava i potreba mora omogućiti i poštovati. Tako da, iako u skraćenom terminu i manjem obimu nego prethodnih godina, trudićemo se da i ovogodišnje izdanje priredimo što odgovornije i kvalitetnije, kako bismo zadovoljili kriterijume naše vjerne publike.

Program je kreiran na bazi aktuelnih pozorišnih predstava za djecu u crnogorskoj produkciji, tako da će se na ovogodišnjem Festivalu Gradsko pozorište Podgorica predstaviti sa dvije svoje nove premijerne produkcije: Macom papučaricom i Na ivici neba. Nikšićko pozorište će izvesti predstavu Kraljević i prosjak. Kraljevsko pozorište  Zetski dom će premijerno odigrati predstavu Ljubavno doba.  Ponovo će se igrati i predstave koje su produkcija ili koprodukcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a za koje uvijek postoji veliko interesovanje publike: Ivo Visin – kapetan od snova, Lagarije – predavanje o surogatu, Kinez, Cvrčak i mrav i Kako rastu velik ljudi. U planu je i predstava iz Hrvatske, ako se stvore svi formalni uslovi za njihov dolazak u Crnu Goru. To je predstava S razlogom u izvođenju LOFT-a i Kazališne družine Pinklec iz Zagreb. Dječiji žiri će i ove godine pratiti predstave koje će nastupiti u  glavnom programu festivala i dodjeliti nagradu Dragan Radulović.

Kada je riječ o pratećem programu, u planu su edukativo-kreativne radionice izrade lutaka, glumačka, kao i filmska radionica, koje će voditi naši poznati pozorišni umjetnici. U saradnji sa Bokeškom mornaricom i malim admiralom, biće održana i radionica o istorijatu Bokeške mornarice. Na ceremoniji otvaranja nastupiće dječiji hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo. U okviru književnog programa biće predstavljena festivalska izdanja, koja njeguju nacionalnu i lokalnu tradiciju, a između njih, biće održana i promocija knjige Jelene Lele Milošević  Ivo Vizin – Kapetan od snova, koja ovih dana izlazi iz štampe. Takođe, imaćemo i promociju prvog broja strip časopisa „Stripovanje,“ u izdanju Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor. Tradicionalno, i ove godine nastupiće umjetničke dječije grupe: Mala sirena, Alisa, Infinity dance, kao i Akord iz Nikšića. Biće izveden i multimedijalni performans Dječijeg saveza Tivta, Osnovne škole “Nikola Đurković“ iz Radanovića kao i predstavljanje radova sa radionice Kineski kroz igru . Festival je početkom juna pokrenuo likovni konkurs na temu Sve je stalo, samo djeca rastu, a dječiji radovi sa konkursa krasiće grad tokom dana Festivala. Muzički segment Festivala i ove godine podrazumijeva Festival gudača. U okviru dječijeg scenskog stvaralaštva, u planu je predstava Skočiđevojka Dramskog studija Budva, lutkarska predstava Tre sorelle Kulturnog centra Kotor, kao i njihova produkcija sa Teatrom 303, predstava Princeza i žaba. U planu je i projekcija filma Magični ključ Draška Đurovića, kao i muzičko-plesni performans sa elementima francuskog folklora, u izvođenju profesora Patrika Erarda i njegovih učenika, pod pokroviteljstvom francuske ambasade.

Umjetničke festivalske instalacije za djecu će se i ove godine naći na mnogobrojnim lokacijama širom grada. Neke od njih su već postavljene i predstavljaju svojevrsnu najavu Festivala. Ovogodišnje izdanje festivalskih instalacija pod nazivom Kamena baština podržano je od strane Ministarstva kulture Crne Gore. Planirano je postavljanje 25 instalacija u gradu, od kojih su neke već dobro poznate našim posjetiocima, tako da su postale znak prepoznatljivosti Festivala. Zadovoljstvo nam je da je Ministarstvo prepoznalo vrijednost ovog projekta i da će ove godine veliki broj novih instalacija biti izrađen zahvaljujući sredstavima predviđenim projektom.

Nadaju se da ovogodišnja situacija neće biti prepreka našoj publici da uživa u festivalskom programu. Naprotiv, vjeruju da će nakon perioda izolacije, kako fizičke, tako i one umjetničke i kreativne, sa još većom željom dolaziti na predstave i učestvovati u pratećim programima. Podsjećaju da će i ove godine Kotor biti grad djece tokom trajanja Festivala. Sve i može stati, ali djeca zaslužuju da bezbrižno odrastaju.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}