Loading...

I Benksi je zapalio američku zastavu

Online

Jedan od najpoznatijih anonimnih uličnih umjetnika našeg vremena, Benksi, očekivano je pružio podršku pokretu "Black Lives Matter" objavljivanjem novog rada na svom instagram profilu - Banksy sa porukom: "Bijeli sistem iznevjerio obojene ljude." 

Benksi je na svoj način zapalio američku zastavu - upaljenom svijećom ispod američke zastave koju je počeo da hvata plamen. Ispod zastave nalazi se fotografija na kojoj je crna silueta, a okolo su cvijeće i svijeće.

Na svom instagram profilu napisao je: "Prvo sam pomislio da bi samo trebalo da ćutim i slušam crnce o ovom problemu. Ali, zašto bih to uradio? To nije njihov problem, već moj. Sistem je iznevjerio obojene ljude. Bijeli sistem. Poput cijevi koja je pukla i poplavila stan ljudi koji žive na spratu ispod, pokvareni sistem uništava njihov život, ali nije na njima da to poprave. Oni to ne mogu, niko ih ne pušta u stan iznad. To je bijeli problem. I ako ga bijelci ne poprave, neko će morati da dođe na sprat iznad i da im razbije vrata".

Benksi, čiji se rad često bavi pitanjima socijalne pravde, nastavlja da se bavi umjetnošću i pored situacije sa koronavirusom koja je zahvatila cijeli svijet. U aprilu je pokazao da i on može raditi kod kuće, podijelivši fotografiju svog kupatila, gdje pacovi trče na sve strane i naizgled prevrću sapune. Želimo da vas podsjetimo i grafit "Djevojka sa balonom", nacrtan 2002. godine, a šest godina kasnije se prebacuje na platno i završava u muzeju u kome je slika bila do 2018. godine kada je prodata. Slika je prodata za nevjerovatnu cifru od 1.042 miliona funti. Međutim, u trenutku kada se aukcija završila i kada se čuo udarac čekićem, dogodilo se nešto neočekivano. Uključio se alarm, a sa njim i mehanizam za samouništenje koji je isjekao platno. Na svom instagram profilu je prethodno objasni sljedećim riječima: "Prije nekoliko godina, sakrio sam mehanizam za uništavanje papira u ram jedne slike" uz Pikasov citat: "Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv".

 

 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}