Loading...

Poznati svi kandidati za nagradu “Mali princ”

Razne lokacije

Pripreme za ovogodišnji Međunarodni dječji festival «Vezeni most» uveliko su u toku. Već je određen gost ilustrator koji će prirediti izložbu ilustracija i održati umjetničke radionice sa talentiranim likovnjacima – osnovcima. To je ove godine istaknuti bosanskohercegovački umjetnik Omer Berber, koji je već uradio idejno rješenje reklamnog plakata za ovogodišnji festival. I svi selektori (dr Melida Travančić - BiH, dr Svetlana Kalezić-Radonjić – Crna Gora, dr Marina Gabelica – Hrvatska i dr Zorana Opačić – Srbija) dostavili su svoje kandidate koje nominiraju za nagradu «Mali princ» za najbolju dječju knjigu objavljenu u 2019. godini.

To su (abecednim redom po državama) sljedeće knjige:

PRIČE ČAROBNE ŠUME, Fuada Tanaka i

HVATAČ ZVIJEZDA I DRUGI SANJARI, Zejćira Hasića, izdavač obje knjige «Lijepa riječ», Tuzla (BiH),

ZUBATOREPATI STVOR, Velimira Ralevića, izdavač «Pegaz» Bijelo Polje i

DJEVOJČICA TARA I ČAROBNO DRVO, Žarka Vučinića, izdavač «Gligorije Dijak», Podgorica (Crna Gora), 

ZMAJ ISPOD STAROGA GRADA, Krunoslava Mikulana, izdavač «Ljevak», Zagreb i

SAN LJETNJE NOĆI, Zorana Ferića izdavač V.B.Z. Zagreb (Hrvatska), te

DRAMA U PODRUMU GOSPOĐE JOJE, Dejana Aleksića, izdavač «Imam ideju», Kraljevo i ROĐEN KAO ZMAJ, Dragana Hamovića, izdavač «Pčelica» Čačak (Srbija).

Svim nominiranim piscima će u Tuzli u oktobru mjesecu, na završnoj večeri Međunarodnog dječijeg festivala «Vezeni most», biti uručena priznanja za nominaciju, a iste večeri će biti uručena i brončana statua, (rad akademskog vajara Enesa Sivca), plaketa i novčana nagrada «Mali princ» za najbolju dječiju knjigu u pomenute četiri države regiona. Na istoj svečanosti uručuje se i nagrada «Mali princ» za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, a ime ovogodišnjeg dobitnika naknadno će biti objavljeno.

Međunarodni dječiji festival «Vezeni most» se, inače, ove godine održava 17. put, jedina je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini i jedna od značajnijih u regionu. Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira oko desetak hiljada mališana, a nagrada «Mali princ» najznačajnije je regionalno priznanje za dječiju knjigu.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}