Loading...

Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020. godinu

Nova knjiga

Evropsku nagradu za književnost za 2020. godinu dobio je Stefan Bošković za roman MINISTAR.

Nagradu je dobilo 13 pisaca iz zemalja širom Evrope.

Stefan Bošković je crnogorski pisac kojem je MINISTAR drugi roman i objavljen je kod izdavačke kuće Nova knjiga.

O romanu:

U nagrađenom romanu Stefana Boškovića pratimo život Valentina Kovačevića - ministra kulture Crne Gore kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori s poteškoćama poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna porodične istorije. I sa sobom samim.

Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa kolikogod ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekt secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir.

Kruno Lokotar

Prije ovog romana Bošković je objavio zbirku priča “Transparentne životinje” (Nova knjiga) u kojoj se nalaze mnoge nagrađene priče objavljivane u svjetskim magazinima. Za njegov prvi roman “Šamaranje”, nagrađen kao najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori (2014) biće objavljeno treće izdanje u junu, takođe u izdanju izdavačke kuće Nova knjiga. Promocija nagrađenog romana “Ministar” će biti organizovana tokom narednog mjeseca.

Romane Stefana Boškovića možete kupiti u svim Gradskim knjižarama kao i u svim bolje snabdjevenim knjižarama u Crnoj Gori ili poručiti putem sajta izdavačke kuće: www.novaknjiga.com

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}