Loading...

Predstava "What Do We Need to Talk About?"

Online

Tokom posljednjih nekoliko dugih nedjelja bilo je dovoljno vremena da osoba kojoj nedostaje pozorište razmišlja o onome što nam ono pozorište, što je drugačije od onoga što dobijamo od drugih vrsta umjetnosti i performansa. Kraj aprila donio je prvu sjajnu originalnu predstavu o karantinu, „What Do We Need to Talk About?“ Ričarda Nelsona, kao performans za dobrobit svih a koja je strimovana na YouTube kanalu posljednje srijede u mjesecu.

Predstava je dodatak Nelsonovom ciklusu "Apple porodica". Radio je na drugom dijelu filma "The Michaels" kada se pojavio korona virus. Kada je razmišljao o tome kako da se pozabavi pandemijom, The Apple likovi su bili tu, čekajući da budu reanimirani i da progovori kroz njih.

Radnja se odvija neminovno na Zoom-u koji, bar jednom, nije iritantan tehnički kompromis. Tehnologija je korišćena za okupljanje pet likova na četiri različite lokacije, u drami postavljenoj u malom gradu Rajnbek, oko 100 milja sjeverno od Njujorka. Njih petoro nastavljaju svoj razgovor putem video ćaskanja. Tehnika očigledno nije ista kao pozorište uživo, ali ima potencijal...Ostala pozorišta počinju da eksperimentišu na sličan način.

Umjesto da se okupljaju oko stola u trpezariji, kao što to obično čine, braća i sestre se okupljaju na mreži, da bi na kraju dana nadoknadili sat vremena. Zajedno piju vino, zabavljaju jedno drugo, kratko se svađaju i razgovaraju o banalnostima dana. Govore o rizicima i prednostima prilikom kupovine namirnica, ženskim zadovoljstvima pranja posuđa i drugim aspektima novog "normalnog". Zvuči li vam poznato?

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}