Loading...

Vrhunski strip stvaraoci iz Njemačke i Rusije gosti HSF-a

Više lokacija

Sedat Oezgen iz Njemačke i Artjom Trakanov (Artyom Trakhanov) iz Rusije, novi su specijalni gosti ovogodišnjeg 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF)  koji će se održati od 4. do 9. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

Sedat Oezgen je rođen u turskom gradu Batman što je izuzetan kuriozitet za nekog ko je postao sjajni strip crtač. Već u njegovoj prvoj godini života, sa roditeljima kurdskog porijekla se preselio u Njemačku gdje je Sedat odrastao i zaljubio se u svijet stripa. Nakon studija dizajna i ilustracije u Minsteru, profesionalnu karijeru je započeo objavljujući naslove „Lai Van“, „Fantom“ i „Erboj i nebeski borci“ za američku izdavačku kuću Munstoun. Od 2014. godine počinje njegov vrtoglavi uspon na američkom tržištu gdje uporedo radi na velikom broju naslova izdavačkih kuća kao što su IDW, Valiant i Zenescope.  Trenutno radi na drugom dijelu sage „Škripac“ za izdavača PKMM Entertejnment.

Artiom Trakanov, rođen u Sibiru, trenutno živi i radi u Sankt Peterburgu. Jedna je od vodećih zvijezda prestižne američke izdavačke kuće Image, koja okuplja samo najveći svjetski talenat i autorima pruža priliku da imaju potpunu kreativnu i finansijsku kontrolu nad svojim stripovima. Slavu je stekao naslovima „Sedam smrtnih grijehova“ za izdavača TKO, zatim „Izdajnik“ za BOOM!, te „Podvodna struja“ za već pomenuti Image. Trenutno radi na novom izuzetno uspješnom i kritički prihvaćenom serijalu izdavačke kuće Image - „Zaštitnik“ sa piscem Sajmonom Rojem.

Dvojica novih specijalnih gostiju ovogodišnjeg HSF-a su iz zemalja koje premijerno imaju svoje predstavnike na najatraktivnijem regionalnom festivalu posvećenom devetoj umjetnosti. Međutim, na žalost, zbog raznih okolnosti lista do sada potvrđenih gostiju ipak ostaje na broju četiri, jer su uz Sedata i Artioma, svoj dolazak dodatno potvrdili PJ Holden iz Sjeverne Irske i Izar Lunaček iz Slovenije.

Prva najavljena gošća ovogodišnjeg HSF-a, Lola Airagi, koja živi i stvara u Monci, odlučila je da u 2020. ne putuje ni na jednu manifestaciju uslijed toga što dolazi iz jedne od najteže pogođenih regija korona virusom.

“Zamolila nas je da hercegnovskoj publici prenesemo da ćemo se vidjeti 2021. godine što može da bude svojevrsna najava prvog potvrđenog gosta petnaestog izdanja HSF-a”, poručuju organizatori jedne od najznačajnijih strip manifestacija u ovom djelu Evropu. Uz to prethodnog mjeseca stigla je i tužna vijest da je iznenada u 64. godini, preminuo, veliki maestro italijanskog stripa, Serđo Tiseli koji je ranije potvrdio svoj dolazak u Herceg Novi kao specijalni gost HSF-a. Neizvijesnost vezana za pandemiju izazvanu virusom COVID 19 je organizatorima umnogome usložnila posao jer pored redovnih priprema, bilo potrebno pripremiti i alternativne programske scenarije u zavisnosti od težine restrikcija u međunarodnim putovanjima i graničnoj politici.

“Udruženje ljubitelja stripova HSF vrijedno je radilo u protekla dva mjeseca na pripremama četrnaestog izdanja festivala. Potrebno je održavati stalni kontakt sa potvrđenim specijalnim gostima, muzičkim izvođačima, sponzorima i pokroviteljima. Svi čine veoma važne karike u organizacionoj shemi koju smo ustanovili u posljednjih šest godina. U ovom trenutku, može se reći da smo jako zadovoljni odnosom svih partnera prema HSF-u, i da ćemo pomno pratiti razvoj situacije u narednih 120 dana, odnosno do večeri otvaranja, 4. septembra. Optimistični smo da će do tada stvari biti mnogo jasnije i da ćemo imati Festival kakav želimo i kakav Herceg Novi zaslužuje“, poručuju iz HSF-a

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}