Loading...

Programom UČI DOMA –ČITAJ KNJIGU učenici obilježili Svjetski dan knjige i autorskih prava

Osnovna škola "Anto Đedović"

Misao Ernesta Hemingveja da “Nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige" ,bila je vodilja za vrijedne učenike OŠ „Anto Đedović“ koji su u doba obustave nastave pokazali da je knjiga bila i ostala najbolji čovjekov prijatelj.

Nešto više o tome otkrili su nam sagovornici iz te škole:

Direktorica Stanka Vukčević je izjavila: “Odlučili smo da se u okviru godišnjeg plana obilježavanja važnih datuma u školskom kalendaru, naša škola priključi  proslavi  Svjetskog dana knjige i autorskih prava.  Iako u   otežanim uslovima, uspjeli smo na radost svih nas da obilježimo  ovaj važan datum” .

Pod sloganom “Uči doma-čitaj knjigu” program je realizovan online u okviru rada školske biblioteke. Učenici su se rado odazvali pozivu da uz pomoć digitalne tehnologije učestvuju i da vrijeme boravka kod kuće iskoriste na kreativan način. Osmišljavali su radove na temu „Knjiga“. Forme izražavanja bile su raznovrsne: recitacije, fotografije, literarni, likovni i preduzetnički radovi sa motivima knjige i biblioteke, grafiti, scenariji, omiljeni citati iz knjiga, najdraži pisac, književni likovi i sl. Najmlađi učenici su uz pomoć knjiga učili slova i čitanje, a zatim crtali nakon odslušanih bajki, priča, uspavanki. Njihovi stariji drugari oživjeli su književne likove iz programa domaće lektire  /Pinokio,Alisa, Hari Poter,Mali princ i dr./ Neki su su se oprobali u pisanju igrokaza, stihova, priča, osmišljavanju grafita , tragali za najljepšim citatima o knjizi. Bilo je i onih koji su kroz fotografije otkrili svoj čitalački kutak u kojima se na jednom mjestu druže knjige i omiljene igračke i tako poslali poruku da je učenje najljepše kroz igru. Neki su sa knjigom uživali u čarima prirode  i od toga pravili foto priče, a bilo je i onih na čijim crtežima su predstavljeni bogati svjetovi knjiga i djeca na njihovim krilima mašte. Knjiga je mnoge podstakla da naprave preduzetničke radove sa motivima pročitane knjige. Ljubitelji govorne riječi su, inspirisani pročitanim djelima, recitovali stihove i čitali odlomke omiljenih priča. Za sve učenike kojima naš jezik nije maternji,knjiga je najviše pomogla da savladaju jezik i nauče više o našoj kulturi. Zato su sa toliko ljubavi i prikazali knjige. Bilo je i onih koji su  vrijednosti knjige predstavili kroz strani /italijanski/ jezik. Polumaturanti, koji sada razmišljaju o izboru budućeg zanimanja, pisali su razmišljanja o tome čemu nas uče  književni likovi  i koliko nam pomažu da shvatimo život.

Učenici su kroz radove pokazali maštovitost, darovitost i otkrili ljubav koju gaje prema knjizi – čovjekovom najboljem prijatelju.  

Matea Šćekić (VI-1) nije krila radost što je njoj i svim drugarima kojima nedostaju školske klupe pružena prilika da učestvuju u ovako važnoj manifestaciji i otkriju šta za njih znači knjiga. Ona je putem video poruke pozvala sve  da čitaju.  

I roditelji su s oduševljenjem dočekali ideju da se djeca u doba izolacije usmjere na kreativan rad, knjigu i čitanje i tako ispolje svoje talente.

Od  učeničkih radova (kojih je pristiglo oko 60 ) napravljena je online izložba “Uči doma-čitaj knjigu” na školskom sajtu 23.aprila na Svjetski dan knjige. Planirano je da ova bogata kolekcija učeničkih radova krasi hol škole po povratku u školske klupe.

Ovom akcijom OŠ “Anto Đedović” zvanično se priključila književnoj  manifestaciji „Noć knjige“ koja se ove godine pod sloganom „S knjigom nisi izolovan“ realizovala širom Crne Gore.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}