Loading...

Uručene nagrade pobjednicima Foto konkursa

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

Pobjednicima Foto konkursa, kojeg je Zavod za metrologiju organizovao od 10. septembra do 10. novembra 2019. za učenike srednjih škola u Crnoj Gori, uručene su danas vrijedne nagrade.

Na Foto konkursu Zavoda za metrologiju učestvovalo je 80  učenika koji su poslali svoje fotografije na temu:

Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ - Albert Ajnštajn

Izbor najboljih fotografija žiri je obavio na osnovu glavnih kriterijuma Foto konkursa: autentičnost, relevantnost na zadatu temu i estetski kvalitet.

Žirijem je predsjedavala prof. dr Maja Đurić sa Fakulteta umjetnosti, Univerziteta Donja Gorica, dok su članovi žirija bili dr Milun Lutovac, profesor Univerziteta Donja Gorica i direktorica KIC „Budo Tomović“ Snežana Burzan.

Za sve fotografije učesnika Foto konkursa prof dr. Maja Đurić zaključila je da „potvrđuju da fotografija vidi za nas ono što nikada ne bismo otkrili sopstvenim očima. Učenici srednjih škola pokazali su ne samo veliku kreativnost već  i da je fotografija instrument, put za lično viđenje koje se često graniči sa magijom“.

Glavne nagrade i diplome dobili su učenici, odnosno autori, tri najbolje ocjenjene fotografije. Prva nagrada je fotoaparat, druga bicikl i treća polaroid fotoaparat.

Prva nagrada dodijeljena je učeniku SMŠ „17. septembar" sa Žabljaka Nemanji Zekoviću za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena svjetla galaksije".

U obrazloženju za dodjelu prvog mjesta Nemanji Zekoviću predsjednica žirija prof. dr Maja Đurić istakla je:

Na fotografiji je noćni pejzaž koji i ljepotom, kvalitetom i tematikom  potpuno odgovora temi konkursa. Ona fokusira posmatračev pogled na tri usamljena drveta na durmitorskoj  zaravni koji čine tačke fokusa, centar fotografije  sa mističnim Mliječnim putem iznad njih. Činjenica  da je fotografija smanjena predstava nekog širokog predijela u ovom slučaju ne važi, jer je Nemanja uspjeo ne samo  da srazmjerno fotografiše predio već i da dočara ekspanzivnost i prostranost zemlje, neba  kosmosa“.

Drugu nagradu dobio je  učenik SMŠ  „17. septembar" sa Žabljaka Luka Vojinović za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena priroda".

Za fotografiju autora Luke Vojinovića predsjednica žirija prof. dr Maja Đurić navela je:

Nije čudno što su planine kao nacionalne ikone Crne Gore tema radova koji su dobili prve dvije nagrade. Drugačija vizura Durmitora  snimljenog na prelazu noći u dan plijeni pažnju toplinom svjetlosti koje se tek promalja, pozadinom sa nježnim planinskim planovima u  izmaglicama  i jezercetom smještenim u savršenom kompozicionom skladu koje je tu i da bi se postigao kontrast refleksijom neba na njegovoj površini.“

Treću nagradu osvojila je učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja Nevena Čobeljić sa fotografijom pod nazivom „Tao“.

U obrazloženju fotografije Nevene Čobeljić predsjednica žirija prof. dr Maja Đurić naglasila je:

Fotografija „Tao" nije od onih koje odmah primjetimo, jer je njen tonalitet monohroman, a mi gledajući fotografije  prvo vidimo njihov spoljašnji prekrivač,  pa tek zatim tražeći dalje pronalazimo detalje, pojedinosti koje obilježavaju i njihovo dublje značenje. Ovu fotografiju karakteriše jedinstvena forma, neobičan osjećaj za umjerenost, balans između značenja i vizuelnog utiska. Graficizam žičane ograde postavljenje u kadru, tačno gdje treba, i figura čovjeka za koju se pitamo gdje se uputila bili su razlog da joj se dodijeli treća nagrada među osamdeset prijavljenih fotografija.“

Osim autora tri najbolje fotografije žiri je posebno izdvojio i pohvalio učenike Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice Belmu Adrović za fotografiju „Hope“ i Miljana Vlahovića za fotografiju „Svemogućnost“,  kao i učenika SMŠ „Dara Čokorilo“ iz Nikšića Marka Lazovića za fotografiju „Magla u parku“.

U obrazloženju i pohvalama za navedene učenike predsjednica žirija prof. dr Maja Đurić navela je:

Ove tri fotografije naglašavaju granicu do koje 'umjetnička' fotografija koja se odnosi na domaće okruženje i privatne prostore može da transformiše najobičnije stvari u objekte velikog unikatnog potencijala.“

Na Foto konkursu učestvovali su učenici srednjih škola iz Podgorice (51), Pljevalja (6), Cetinja (4), Plava (3), Ulcinja (3), Kotora (3), Tuzi (2), Žabljaka (2), Tivta (2), Nikšića (2), Herceg Novog (1) i Bara (1).

Izložba fotografija svih učesnika konkursa otvorena je danas u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici i trajaće do 20. decembra 2019.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}