Loading...

Predstava Nikšićkog pozorišta „Gospodska krv”

Nikšićko pozorište

U utorak, 3. decembra u 20h, na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u okviru 16. „ Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019”, poslednja u takmičarskom dijelu programa biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta „Gospodska krv”. 

Predstava je rađena po tekstu poznatog crnogorskog dramskog pisca i publiciste Marka Kavaje, koju je za večernju scenu Nikšićkog pozorišta postavio Slobodan Marunović.

Dramski tekst „Gospodska krv”, dio opusa Nikšićanina Marka Kavaje, nastao je  1958. godine i imao je kratak pozorišni život u Crnoj Gori i Srbiji. U žanrovskom smislu riječ je o eruditnoj komediji o nedostacima teško promjenljivog crnogorskog mentaliteta, o slabostima ljudskog roda, gramzivosti, pomodarstvu i licemjerju. Reditelj Slobodan Marunovič, koji je nekada igrao u tom komadu, ističe da ima „molijerska” i del arte obilježja, da je tekst prepun intriga i da otvara slojevit korpus pitanja o današnjem društvu, baš kao i u vrijeme kada je nastala.

Pored reditelja Marunovića, koji potpisuje i adaptaciju teksta, autorski tim čine:  Aleksandar Saša Vukotić (scenograf), Ljiljana Petrović (kostimografkinja), Slobodan Kovačević (kompozitor) i Ferid Karajica (scenski pokret).

Uloge u predstavi tumače: Nikola Vasiljević, Ana Vučković, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Stevan Vuković.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}