Loading...

„Don Kihot“ na prvom RUTA festivalu u Beogradu

Beogradsko dramsko pozorište

U utorak, 3. decembra, u 20h, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, biće igrana predstava „Don Kihot”, u režiji Andraša Urbana, u okviru prvog izdanja RUTA festivala, ujedno i prvog projekta novoformirane Regionalne unije teatara, koju čini šest teatarskih kuća iz bivše Jugoslavije, među kojima je i Gradsko pozorište.

Teatri su ujedinjeni u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu, s ciljem da RUTA doprinese povezivanju, prezentaciji i promociji svih članica unutar regiona. U okviru prvog RUTA festivala, pored predstave “Don Kihot”, biće izvedene i: „Liliom“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Bakhe“ Kazališta Ulysses i Zagrebačkog teatra mladih, „Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, „Kralj Ibi“ Dramskog teatra Skoplje i „Plah udah“ Mestnog gledališča iz Ljubljane. RUTA festival je revijalnog karaktera, a nakon Beograda, tokom 2020. godine, biće održan u Podgorici (mart), Ljubljani (april), Sarajevu (maj), na Brionima (jul) i u Skoplju (oktobar). Ciljevi novoformirane pozorišne Unije su da se institualizuje saradnja između ovih teatara, da se publici omogući da vidi reprezentativne predstave iz regiona i da se rade velike koprodukcije.

„Don Kihot“ je koprodukcija Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa, a po motivima Servantesovog romana dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović. U Urbanovom rediteljskom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena - sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama žena u savremenom društvu. Predstava se, između ostalog, tiče prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu koje nas okružuje.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

Scenografiju predstave potpisuje Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}