Loading...

4. Podgorički filmski festival

Crnogorsko narodno pozorište

Četvrto po redu izdanje Podgorica film festivala dugometražnog i kratkometražnog igranog filma počinje 3. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, a tokom šest dana filmske smotre biće prikazano preko 25 renomiranih ostvarenja.

Program festivala koji ove godine donosi čak 14 premijera, bogat je filmovima koji dolaze sa svjetskih festivala - iz Kana, Berlina, Venecije, Toronta, Roterdama, Sarajeva. Projekcije će biti prikazivane na Velikoj i Studio sceni CNP-a, dok će svakodnevne panel diskusije sa filmskim umjetnicima biti organizovane od 4.12. do 8.12. u podne, u hotelu Centre ville.

Festival će otvoriti film “O beskonačnosti”, Roja Andersona, a premijerno u Crnoj Gori biće prikazan novi film Romana Polanskog "Optužujem", 6. decembra u CNP-u. Takođe, jedan od najatraktivnijih domaćih ostvarenja, film “Ajvar” biće prikazan drugog dana festivala. Nakon filma, publici će se obratiti i glavni muški lik, jedan od najvećih srpskih glumaca srednje generacije Sergej Trifunović.

Organizatori festivala, NVO Podgorica film festival i crnogorska Kinoteka, ove godine će biti domaćini specijalnom gostu - Manuelu Albertu Klarou, čileansko-danskom direktoru fotografije, te će program ”Retrospektiva” biti posvećen upravo njemu.

Ovaj svjetski priznat snimatelj radio je kao direktor fotografije na jednom od najpopularnijih filmova prošlog PFF-a “The house that Jack built”. Klaro je sa Lars von Trierom radio i na filmovima “Melancholia” i “Nymphomaniac” koji će takođe biti prikazani na festivalskim projekcijama, a koji su osvojili brojne prestižne nagrade.

Podgorica film festival, zasnivajući se na međunarodnoj saradnji i razumijevanju među različitim kulturama, fokusiran je na promovisanje djela filmske umjetnosti i na podsticanje razvoja domaće i strane kinematografije i kreativnih industrija. Naša misija je da animiramo poklonike filma i novu, mladu filmsku publiku.

Podrška medija nam je važna u promovisanju kulture kao cjeline, bioskopske kulture i filmskog stvaralaštva sa umjetničkom vrijednošću. U susret ovom velikom filmskom događaju koji će domaćoj publici prikazati ostvarenja od kojih većinu nije moguće vidjeti u bioskopima, pozivamo Vas na pres konferenciju u subotu 30. novembra u 12:00 u etno džez klubu Sejdefa.

Na konferenciji za medije govoriće Andro Martinović, direktor crnogorske Kinoteke, Sanja Vojinović iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Sanja Vujisić, glumica i PR festivala.

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}