Loading...

Predstavljanje zbirke poezije "ITIJA – rukopis iz sna", autorke Milice M. Vukmanović

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović"

U srijedu, 13. novembra, u 19h, u Kosoj sali Biblioteke „Radosav Ljumović“, održaće se predstavljanje zbirke poezije Itija – rukopis iz sna, autorke Milice M. Vukmanović.

Učestvuju:
- Mr Ana Pejović,
- Vesna Šoškić i
- autorka

Milica M. Vukmanović (Bar, 1956) do sada je objavila knjige poezije: „Sveti grijeh“ (1990), „Itija“ (1993) i „Plač vinskog mjeseca“ (1994).
Njena poezija je zastupljena u mnogim zbornicima i tri antologije.
Poezija joj je prevođena na ruski, rumunski, makedonski, slovenački, engleski i talijanski jezik.
Učesnik je mnogih književnih festivala u Crnoj Gori i regionu.
Dobitnik je književnih nagrada i priznanja.
Živi i stvara u Baru.
Izdavač zbirke „ITIJA – rukopis iz sna“ je JP Kulturni centar Bar.

Mr Ana Pejović, recenzentkinja ove zbirke poezije, između ostalog piše:
„Obimno poetsko tkivo Milice Vukmanović strukturirano kroz sedam ciklusa sa preko stotinu, tematski i kompoziciono različito interpoliranih pjesama, konfiguriše se u centralni makrohronotopski konstrukt (Univerzum Itije) unutar kojeg egzistira skoro zapanjujući broj mikrohronotopskih jedinica što na jednom širem, paradigmatskom planu stvara nove ikoničke i indeksne kodove koji zahtijevaju detaljniju i iscrpniju lingvostilističku analizu....“

Mr Milun Lutovac, takođe recenzent zbirke, piše:
„Mudra i osjetljiva, na neki samo svoj tihi način, Milica M. Vukmanović po stihovanoj srči „Itije“ kreće se na prstima i lebdi na onoj tananoj niti koja dijeli misao od osjećanja.
Njen pjesnički jezik nema oštre ivice već se kao vino iz molitvene čaše stapa s riječima dajući im nešto od svog višeznačnog i bogougodnog tona. Nad ambisom jezika, gdje se, kako sama kaže „ispod zemlje ukazuje kao crkva“, misao začas može da se pretvori u nešto što nije osjećaj, nije pjesma...“

Fotografija, izvor: incimages.com

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}