Loading...

KIC POP HOR nastupio pred punom Kombank dvoranom

Kombank arena

U subotu, 19. oktobra, je u Kombank dvorani nastupila podgorička muzička senzacija, KIC POP hor, sa svojim programom “Bez dileme - antifašizam”, pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića, i oduševila dvosatnim pjevanjem prepunu salu.

Ovaj koncert održao se povodom Dana oslobođenja Beograda. Svojim maestralnim sviranjem bubnjeva, Dragoljub Đuričić uveo je marširajući hor na scenu, koji je koncert započeo koračnicom “Po šumama i gorama”, a već u drugoj i trećoj pjesmi, hor je probudio nostalgična osjećanja, terajući većinu prisutnih da ustanu i pozdrave himne SFRJ “Hej Sloveni” i “Internacionalu”.

Pozdravljajući prisutne, u ime domaćina, publici su se obratili: Vlatko Sekulović, advokat i antifašista, Dragan M. Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, kao i Aleksandar Kraus, predsednik Saveza antifašista Srbije i Snežana Burzan, menadžerka i članica KIC POP hora. Oni su istakli važnost očuvanja sjećanja na borce i heroje koji su pali za slobodu, naglašavajući da u 21. veku moramo još snažnije da baštinimo i antifašizam, slobodarstvo, humanost, solidarnost među ljudima. Savez antifašista Srbije i beogradski Reflektor teatar dobili su Povelju i Plaketu za doprinos očuvanju antifašističkih vrednosti. Koncert je nastavljen uz skandiranje publike pesmama “Da nam živi živi rad”, “Padaj silo i nepravdo”, “Budi se istok i zapad”, a publika je veoma emotivno reagovala izvođenje pjesme “Konjuh planinom”, ali i “Oj đevojko drugarice” sa solistima Bojanom Marovićem i Jovanom Vukovićem, kao i na pjesmu “Komandant Sava” u izvođenju Vanje Radovanovića i Tamare Pavićević. Mlada zvjezdica Katarina Radulović otpevala je “Crvene makove”, a prvi dio koncerta, hor je završio uz pjesme posvećene Titu - “Uz maršala Tita” i “Ide Tito preko Romanije”. Hor Dečijeg kulturnog centra Beograda, sa dirigentkinjom Nevenom Ivanović dirnuo je srce publike pjevajući “Sve što raste htelo bi da raste” i “Najlepša je zemlja moja”. Možda najveći aplauz zaslužila je Branka Šćepanović izvodeći, uz podršku hora, pesmu “Sa Ovčara i Kablara”. Publika je bila na nogama uz pjesme “Oj Kozaro”, “Mlada 1 partizanka”, “Bella Ciao” i “Kaćuša”. Numeru “Sivi sokole” odlično su izvele Nikolina Kovačević i Dubravka Živković, a u samom finalu koncerta publika je ovacijama ispratila pesme “Zemljo moja”, “Odiseju” u energičnom izvođenju Đorđa Davida, kao i “Računajte na nas”, kada su uz KIC POP hor, dečiji hor Čarolija, pjevali i Leontina i Sergej Ćetković, sa cijelom salom.

Na zahtjev publike, hor je otpjevao nekoliko pjesama na bis - “Hej vojnici vazduhoplovci”, “Bandiera Rossa” i “Kraj Sutjeske hladne vode”. Koncert je bio propraćen izložbom fotografija antifašističkih spomenika, fotografa Aleksandra Kebare, za čiju je interesantnu postavku novi kontekst dao tekst koji je o svakom spomeniku pripremio istoričar Srđan Milošević.

Menadžerka hora Snežana Burzan nakon koncerta je izjavila: “Oduševljeni smo reakcijom beogradske publike i obećavamo nove susrete. Ovaj repertoar njegujemo već dve godine i gdje god dođemo, bilo u Crnoj Gori ili regionu, izazivamo i suze, i radovanje, i nostalgiju i sreću, jer naše koncerte prate i u njima uživaju cijele porodice, različitih generacija.”

Advokat i antifašista Vlatko Sekulović nakon koncerta tvrdi da: “antifašizam nije samo ono šta je bilo 40ih godina prošlog veka, nije samo borba, koju je vodila Narodnooslobodilačka vojska. Antifašizam je bio i borba protiv nacionalizma 90ih godina. Antifašizam je stalna borba protiv mržnje među narodima, koja veliča bratstvo i zajedništvo među ljudima, bez obzira kojoj naciji i veri pripadali.”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}